Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

ΟΣΟΜΠΟΥΚΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ














Έχουμε φτάσει αισίως τα μέσα Μαρτίου και βρισκόμαστε εν μέσω Μεγάλης Σαρακοστής. Εγώ θα την πω την αμαρτία μου... Δε νηστεύω. Γι' αυτό και έφτιαξα σήμερα μοσχαρίσιο κότσι (ή αλλιώς «οσομπούκο», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται με το Ιταλικό του όνομα) σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κολοκυθάκια που σιγά-σιγά μπαίνουν στο ανοιξιάτικο πρόγραμμα! Όσοι νηστεύετε, έχετέ το στο πρόγραμμα να το φτιάξετε μετά το Πάσχα! Σας διαβεβαιώνω είναι εξαιρετικό!

Υλικά (για 2-3 μερίδες):

  • Μοσχαρίσιο κότσι (οσομπούκο) σε μερίδες ~1 kg.
  • 700 gr. κολοκυθάκια μικρά ολόκληρα ή μεγάλα κομμένα σε μέγεθος δαχτύλου
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1,5 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αλευρώνω καλά το κρέας. Σε φαρδιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές και το αφαιρώ. Καθαρίζω την κατσαρόλα από το καμένο αλεύρι και το λάδι. Σε φρέσκο ελαιόλαδο, σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μαζί με το μαραθόσπορο, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2' περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και συμπληρώνω νερό μέχρι μόλις να καλυφθεί το κρέας. Προσθέτω τη δάφνη, αλατοπιπερώνω και βράζω σε σιγανή φωτιά γι 1,5 ώρα.
  2. Στο μεταξύ σε άλλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κολοκύθια. Τα αλατοπιπερώνω και αυτά ελαφρώς. Μόλις σοταριστούν τα βάζω στην άκρη.
  3. Αφού περάσει η 1,5 ώρα μαγειρέματος του κρέατος, προσθέτω τα κολοκυθάκια, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Δυναμώνω τη φωτιά στο μέτριο και βράζω ακόμα 20' ή μέχρι να γίνουν τα κολοκυθάκια όσο τα θέλω (καλό είναι να κρατάνε ελαφρώς). Τέλος, προσθέτω τον άνηθο και το δυόσμο και βράζω για 5' μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρω με ζεστό ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου