Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ













Το χοιρινό κρέας είναι ένα κρέας που καταναλώνεται πολύ στη χώρα μας. Πέρα από τα σουβλάκια που αποτελούν το «εθνικό» μας junk food, σε όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιείται πολύ, εν μέρει επειδή είναι φθηνότερο από τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα, αλλά και επειδή είναι πολύ νόστιμο και ευέλικτο, καθώς μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εγώ σήμερα προτείνω ένα μαγειρευτό φαγητό κατσαρόλας που συνδυάζει το χοιρινό με λάχανο! Εξαιρετικά νόστιμο και εύκολο πιάτο, που μπορείτε να το φάτε όπως είναι, με λίγο ψωμί ή, αν θέλετε, να φτιάξετε και κάποιο συνοδευτικό που σας αρέσει (πουρέ, ρύζι κλπ.). Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. χοιρινή σπάλα κομμένη σε μεγάλους κύβους
  • 500 gr. λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 1,5 κ.σ. πελτές
  • 1/2 φλ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1,5 κ.σ. μπούκοβο (γλυκό, καυτερό ή συνδυασμό τους)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρέας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Ρίχνω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα μαραθόσπορο, το μπαχάρι και την κανέλα και σοτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το λάχανο και σοτάρω μέχρι ο όγκος του να μειωθεί και να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτω τον πελτέ και ανακατεύω καλά, να αναμιχθεί με τα λαχανικά. Προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα το κρέας, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Βράζω περίπου 2' ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω νερό μέχρι ίσα να σκεπαστεί το φαγητό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη δάφνη και βράζω σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου ή μέχρι να γίνει το κρέας. Στο τέλος, θα πρέπει να έχει μείνει λίγο δεμένο ζουμί στην κατσαρόλα, επομένως προσέχω την ποσότητα του νερού που θα βάλω. Αν θέλω προσθέτω λίγο ελαιόλαδο επιπλέον αφού σβήσω το μάτι. Σερβίρω χλιαρό. Τα αρώματα αναδεικνύονται καλύτερα έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου