Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΥΖΙ (Albóndigas a la naranja con aroz verde)















Τη Μεξικάνικη κουζίνα την έχουμε συνδυάσει συνήθως με πιάτα που αφορούν τις τορτίγιες, σε διάφορους συνδυασμούς, σαν tacos, enchiladas, fajitas και όλα τα παρόμοια πιάτα. Άντε και το chili con carne. Σήμερα εγώ σας έφτιαξα κάτι λίγο διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα πολύ οικείο! Χοιρινά κεφτεδάκια με άρωμα πορτοκαλιού, με αντίστοιχη σάλτσα, συνοδευμένα από «πράσινο» ρύζι, για να έχετε μία ολοκληρωμένη γευστική πρόταση! Το πράσινο ρύζι, φυσικά μπορείτε να το φτιάξετε και σαν χωριστό συνοδευτικό για όποιο άλλο πιάτο σας αρέσει. Τα κεφτεδάκια μπορείτε να τα σερβίρετε και μόνα τους σαν ορεκτικό, με τη νόστιμη σάλτσα στο πλάι! Σε κάθε περίπτωση είναι απολαυστικά!

Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
  • 750 gr. χοιρινός κιμάς
  • 250 gr. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. τριμμένος μαραθόσπορος
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
------------------------------------------------------------
  • Αλεύρι (για το αλεύρωμα)
  • Λάδι (για το τηγάνισμα)
Για τη σάλτσα:
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • Χυμός 1/2 μέτριου πορτοκαλιού
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Μια πρέζα ζάχαρη
Για το ρύζι:
  • 2 φλ. ρύζι basmati
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • Χυμός 1/2 λάιμ
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Κεφτεδάκια: Ψήνω το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να χρυσίσει και να αρωματίσει. Το αναμειγνύω καλά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια, μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές και εύπλαστο μείγμα και τα πλάθω σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Τα αλευρώνω καλά και τα τηγανίζω σε λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν στο εσωτερικό τους. Τα βάζω να στραγγίξουν το λάδι τους σε χαρτί κουζίνας.
  2. Σάλτσα: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κανέλα. Σβήνω με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2' και προσθέτω τη ντομάτα και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτω και λίγο νερό αναλόγως, αλατοπιπερώνω και βράζω για 20'-25' μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πιει τα υγρά της.
  3. Ρύζι: Πολτοποιώ στο multi όλα τα λαχανικά μαζί με το χυμό λάιμ και αν χρειάζεται 2-3 κ.σ. νερό, μέχρι να πάρω μία πάστα. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνω το ρύζι και την πάστα και ανακατεύω μέχρι να λαδωθεί καλά το ρύζι και να αναμιχθεί με την πάστα. Προσθέτω 3 φλ. νερό, αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζω με κλειστό το καπάκι μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του και να γίνει. Το αφήνω να ξεκουραστεί.
  4. Σερβίρω τα κεφτεδάκια με το ρύζι και συνοδεύω με τη σάλτσα.
  • Παραλλαγή: Σοτάρω τα κεφτεδάκια χωρίς αλεύρι, μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές και τα προσθέτω να βράσουν με τη σάλτσα για 10' (αφού η σάλτσα ήδη βράζει για 15'). Έχω έτσι ένα μαγειρευτό φαγητό που μπορεί να σερβιριστεί και με μακαρόνια! Προτείνω όμως να φτιάξετε τη διπλάσια ποσότητα σάλτσας για να φτάσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου