Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

FAJITAS ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ














Σήμερα το μενού μας έχει φαγητό από την αμερικάνικη ήπειρο! Κλασικά tex-mex fajitas με κοτόπουλο. Ο όρος fajita περιγράφει το κρέας το οποίο είναι κομμένο σε λεπτές λωρίδες και το οποίο σερβίρεται έπειτα πάνω σε τορτίγια καλαμποκιού (την οποία φυσικά μπορείτε να τυλίξετε και σαν πιτόγυρο) μαζί με διάφορα συνοδευτικά που μπορεί να είναι καλαμπόκι, τριμμένο cheddar, sour cream, guacamole, κάποια salsa κλπ.. Εμείς φτιάξαμε δύο διαφορετικές εκδοχές με μερικά ίδια υλικά και μερικά δικής μας προτίμησης που μας άρεσαν ιδιαίτερα και σας προτρέπουμε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς κατά το γούστο σας. Είναι μια πολύ καλή ιδέα για φαγητό με παρέα!

Υλικά (για 4 άτομα):
Για το κοτόπουλο:
  • 4 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πάπρικα
  • Κύμινο
  • Μπούκοβο
  • Τριμμένο σκόρδο
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Τορτίγιες καλαμποκιού
Για τη γέμιση νο.1:
  • 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμός 1 λάιμ
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 χούφτα κόλιαντρο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • Γιαούρτι
  • Τριμμένη γραβιέρα
Για τη γέμιση νο.2:
  • Καλαμπόκι βρασμένο
  • Guacamole
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες 
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά του και το σκόρδο στις ποσότητες που προτιμώ, αν είναι δυνατόν αποβραδίς, αλλιώς όσο περισσότερη ώρα μπορώ (Μπορώ επίσης να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο μείγμα μπαχαρικών που μου αρέσει, ακόμα και κάρι, όμως καλό θα είναι να είναι καυτερό!). Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ψήνω το κρέας όπως είναι μέχρι να γίνει (γύρω στα 5', ανάλογα με το μέγεθος που είναι κομμένο).
  2. Γέμιση νο.1: Αναμειγνύω πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι και τη γραβιέρα. Έτσι θα έχω φτιάξει ένα είδος salsa που ονομάζεται pico de gallo που χρησιμοποιείται πολύ σε τέτοιου είδους γεύματα. (Για όσους έχουν απορία, pico de gallo στα ισπανικά σημαίνει "ράμφος του κόκορα"... Πώς συνδέεται αυτή η ονομασία με τη συγκεκριμένη παρασκευή δεν έχει διευκρινιστεί με σιγουριά..!). Επόμενο βήμα είναι να γεμίσω την τορτίγια μου με τα υλικά της γέμισης στις ποσότητες που μου αρέσουν και να την καταναλώσω!
  3. Γέμιση νο.2: Σε αντικολλητικό σκεύος με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 8'-10' αλατίζοντάς τα, μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια καλά και να αρχίσουν να σκουραίνουν. Τότε προσθέτω το μέλι και ανακατεύω για 2' μέχρι να καραμελώσουν. Φτιάχνω λίγο guacamole (η συνταγή εδώ). Χωρίς άλλη καθυστέρηση, γεμίζω όπως και πριν την τορτίγια μου με τα υλικά στις ποσότητες που θέλω και απολαμβάνω. Μπορώ επίσης, αντί για guacamole να χρησιμοποιήσω σκέτα κομμάτια αβοκάντο με λίγο χυμό λάιμ επάνω. Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου