Ένα Αραβικό φαγητό το οποίο είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια είναι τα φαλάφελ. Πρόκειται για παραδοσιακούς τηγανιτούς ρεβιθοκεφτέδες, οι οποίοι τηγανίζονται, και μετά τυλίγονται σε Αραβική πίτα με ντομάτα, μαρούλι και σος από ταχίνι και λεμόνι, με την ίδια λογική που τρώμε εμείς τα σουβλάκια. Ο καθένας φυσικά, μπορεί να βάλει μέσα στην πίτα ό,τι υλικό του αρέσει! Εγώ, για παράδειγμα βάζω ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού και κρεμμύδι αντί για μαρούλι! Κάποιος άλλος μπορεί να προτιμήσει μουστάρδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα φαλάφελ είναι πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή, που μπορείτε να τη φτιάξετε πολύ εύκολα σπίτι σας! Πάμε να δούμε πώς;
Υλικά:
- 250 gr. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (ή ρεβιθάλευρο)
- 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (αν δεν έχετε, βάλτε άλλη μια χούφτα μαϊντανό)
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα ρεβίθια για 12 ώρες. Δεν τα βράζω. Τα περνάω από το multi να τριφτούν καλά. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω κροκέτες σαν μικρά σουτζουκάκια. Τα τηγανίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα. Μπορώ ακόμα να τα ψήσω στο φούρνο στους 200°C έως πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα, αφού τα περιχύσω με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνετε σε αέρα ή αντίσταση πάνω -κάτω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσοι περίπου ρεβυθοκεφτέδες θα φτιάξουμε με βάση τις παραπάνω αναλογίες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να τα ψήσεις είτε σε αέρα είτε σε αντίσταση. Εμείς τα ψήνουμε σε αντίσταση πάνω-κάτω. Στον αέρα θα χρειαστεί να μειώσεις τη θερμοκρασία λίγο. Με τις αναλογίες αυτές φτιάχνεις περίπου 15 κεφτέδες μέτριου μεγέθους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήταν όμορφο να προτείνετε και μια σως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαιριάζει πολύ με σως και ντιπ που περιέχουν ταχίνι, όπως το baba ghanoush (http://shogunkitchen.blogspot.gr/2012/09/baba-ghanoush.html) ή το hummus (http://shogunkitchen.blogspot.gr/2012/09/hummus.html) ή γιατί όχι και ένα ντιπ γιαουρτιού (http://shogunkitchen.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html). Επίσης μπορούν να φαγωθούν μέσα σε αραβική πίτα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι και κρεμμύδι και μία πό τις σως (όπως το συνηθίζουν στις αραβικές χώρες)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.
ΑπάντησηΔιαγραφή