Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ


 










Όταν προμηθεύεσαι ψάρι εξαιρετικής ποιότητας, πραγματικά υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις για να το μαγειρέψεις! Η γεύση του ψαριού μιλάει από μόνη της! Εμείς όμως είχαμε και χρόνο και όρεξη αυτή τη φορά και μπήκαμε στον κόπο και φιλετάραμε το γαύρο που πήραμε από τον ψαρά μας! Έπειτα χρησιμοποιήσαμε 2-3 μυρωδικά και τον ψήσαμε στη σχάρα για ελάχιστα λεπτά. Η γεύση ήταν απλά συγκλονιστική! Επειδή εμείς φιλετάραμε τα ψάρια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και απαραίτητο! Βάλτε το γαύρο ολόκληρο και ψήστε τον αναλόγως ώστε να παραμείνει ζουμερός! Θα έχετε ένα φαγητό καταπληκτικό! Ή έναν νοστιμότατο μεζέ για ουζάκι!

Υλικά:
  • Γαύρος φιλεταρισμένος
  • Κουρκουμάς
  • Θυμάρι
  • Κόλιαντρος σε σκόνη
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Χυμός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Μαρινάρω για 30' το γαύρο με όλα τα υπόλοιπα υλικά κατά το δοκούν, εκτός από το χυμό λεμονιού, περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στη σχάρα γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να γίνουν (ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία της σχάρας σας, το μέγεθος των ψαριών, αν είναι φιλέτα όπως τα δικά μας κλπ. οπότε εσείς προσαρμόστε τον αναλόγως, προσέχοντας να μην παραψηθούν. Πάντως ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι της τάξεως του πενταλέπτου το περισσότερο!). Περιχύνω όπως είναι ζεστά με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και σερβίρω.
  • Για να φιλετάρω το γαύρο κόβω το κεφάλι του με ένα μαχαίρι τραβώντας ταυτόχρονα τα εντόσθια τα οποία βγαίνουν εύκολα. Μετά με το δάχτυλό μου βρίσκω τη ραχοκοκαλιά του ψαριού και μετακινώντας το δάχτυλο από το κεφάλι προς την ουρά το ανοίγω στη μέση. Έπειτα τραβάω το κόκαλο ξανά από πάνω προς τα κάτω ξεκολλώντας το. Είναι απλό (αν και λίγο χρονοβόρο). Απλά χρειάζεται ο γαύρος να είναι μεγάλου μεγέθους γιατί ο μικρός προφανώς θα διαλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου