Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑΚΤΟΥΚΑ (طقطوقة)

Η σημερινή συνταγή έχει καταγωγή το Μαρόκο! Πρόκειται για μια πιπεροσαλάτα που φτιάχνεται με ντομάτα, μπαχαρικά και πράσινες πιπεριές. Εγώ είπα να την «πειράξω» λίγο και πρόσθεσα πιπεριές Φλωρίνης και μία πιπεριά τσίλι για να της δώσω λίγη σπιρτάδα, χωρίς όμως να αλλοιώσω πολύ την παραδοσιακή συνταγή. Φυσικά εσείς μπορείτε να την παραλείψετε, αν δεν προτιμάτε τις καυτερές γεύσεις. Η τακτούκα είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητό κρέας, κεμπάπ, μπιφτέκια κλπ. (όπως και η Μαροκινή μελιτζανοσαλάτα ή ζααλούκ). Ο τρόπος παρασκευής της ίσως είναι λίγο μπελαλίδικος, καθώς απαιτεί αρχικά ψήσιμο των υλικών στη σχάρα (ή στο φούρνο), ξεφλούδισμα, κόψιμο σε μικρά κομμάτια και μαγείρεμα σε τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πολτοποιηθεί σχεδόν το σύνολο και να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Όμως ο κόπος αυτός είναι πολύ μικρός μπροστά στη γευστική έκπληξη που σας περιμένει!

Υλικά:
  • 3 πιπεριές πράσινες σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 2 ντομάτες κομμένες στη μέση και ξεσποριασμένες (ή ντοματίνια σε αντίστοιχη ποσότητα)
  • 1 κ.σ. θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκο) 
  • 3 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος (ή/και μαϊντανός) ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βάζω τις πιπεριές σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα για το φούρνο.
  2. Κόβω τις ντομάτες στα τέσσερα και τις ξεσποριάζω. (Αν χρησιμοποιήσω ντοματίνια, τα κόβω στη μέση, αλλά προφανώς δεν τα ξεσποριάζω). Τις βάζω στη λαμαρίνα με τις πιπεριές, προσθέτω τα σκόρδα όπως είναι ολόκληρα (ή κομμένα στη μέση) και αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ζάχαρη και ελαιόλαδο. Προσθέτω και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά. Ψήνω τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C για 25'-30' μέχρι η σάρκα από τις πιπεριές να είναι μαλακή και να έχει μαυρίσει η φλούδα τους. Οι ντομάτες θα έχουν ψηθεί.
  3. Ξεφλουδίζω τις πιπεριές και ψιλοκόβω την ψίχα τους. Τις μεταφέρω σε ένα τηγάνι χωρίς να προσθέσω επιπλέον ελαιόλαδο. Προσθέτω και τις ντομάτες με τα σκόρδα και ό,τι υγρά έχουν περισσέψει στη λαμαρίνα. Προσθέτω το κύμινο και την πάπρικα και βάζω το φαγητό να μαγειρευτεί για 4'-5' μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να ομογενοποιηθεί. Στο μεταξύ, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, πολτοποιώ σχετικά το σύνολο. Μόλις πάρω έναν πουρέ με την υφή που μου αρέσει και χωρίς περιττά υγρά, κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό και τον κόλιαντρο και διορθώνω το αλάτι. Προσθέτω ακόμα 5 κ.σ. περίπου φρέσκο ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και αφήνω την τακτούκα να κρυώσει πριν την απολαύσω.
  • Αν θέλω να δώσω λίγο διαφορετική υφή στην taktouka, μπορώ να κόψω σε καρέ λίγες από τις ψημένες πιπεριές και να μην τις πολτοποιήσω μαζί με τις υπόλοιπες, αλλά να τις προσθέσω στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου