Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΓΙΓΑΝΤΕΣ














Η συνταγή μου σήμερα είναι αφιερωμένη σε όσες φίλες και φίλοι είναι χορτοφάγοι! Φυσικά, ο κατάλογός μου διαθέτει πάρα πολλές χορτοφαγικές συνταγές για όλα τα γούστα, αλλά η σημερινή είναι κομμένη και ραμμένη ακριβώς στα μέτρα όσων ακολουθούν χορτοφαγική ή και γενικότερα υγιεινή διατροφή. Είναι η γνωστή και αγαπημένη σε όλους (και ιδιαίτερα στα παιδιά) μακαρονάδα με κεφτεδάκια, με τη διαφορά ότι το κρέας το αντικατέστησα με φασόλια γίγαντες! Επίσης τα κεφτεδάκια τα έψησα στο φούρνο κι έτσι απέφυγα το τηγάνισμα και τις πολλές θερμίδες! Φυσικά, υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα. Κινδυνεύουν να διαλυθούν μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, επομένως πρέπει να φροντίσετε ώστε το μείγμα που θα πλάσετε να είναι σφιχτό και συνεκτικό! Ακόμα όμως και αν σας διαλυθούν μην πτοηθείτε! Φάτε τη μακαρονάδα σας σαν να είχε κιμά! Η γεύση της είναι ούτως ή άλλως εξαιρετική!

Υλικά:
  • 500 gr. λινγκουίνι
  • Τριμμένη παρμεζάνα
Για τους κεφτέδες:
  • 250 gr. φασόλια γίγαντες μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 χούφτες σέλινο ψιλοκομμένο (μαζί με τα κοτσάνια)
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. δυόσμος ξερός τριμμένος
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι (κατά προτίμηση από βρόμη ή quaker περασμένα στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 800 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτη κ.σ. κάρι
  • 1/2 χούφτα βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα στραγγίζω και τα λαδώνω ελαφρά.
  2. Για τους κεφτέδες: Βράζω τους γίγαντες για 45' να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τους στραγγίζω και τους κόβω στο multi, αλλά όχι τόσο ώστε να γίνουν αλοιφή. Τους αναμιγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω μέχρι να πάρω ένα σχετικά σφιχτό και συνεκτικό μείγμα. Πλάθω κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού  (αν έχω χρόνο τα βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να σφίξουν) και ψήνω στο φούρνο όπως είναι σκέτα στους 200°C για 25' ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκαφέ χρώμα.
  3. Για τη σάλτσα: Σε φαρδιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω το κάρυ, ανακατεύω να αρωματίσει και να ανακατευτεί καλά με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και λίγη ζάχαρη (~3/4 κ.γ.) και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. 5' πριν κλείσω τη φωτιά, προσθέτω το βασιλικό. Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω τα κεφτεδάκια (καλό είναι η σάλτσα να είναι κάπως αραιή, γιατί τα κεφτεδάκια θα απορροφήσουν την περισσότερη). Ανακινώ την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψω με κουτάλα, για να μην τα διαλύσω και αφήνω το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά.
  4. Σερβίρω τα λινγκουίνι με τη σάλτσα, 3-4 κεφτεδάκια σε κάθε μερίδα και πασπαλίζω με παρμεζάνα (όση θέλω).
  • Για ακόμα πιο θρεπτικό αποτέλεσμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ζυμαρικά ολικής άλεσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου