Με το κινόα είχα ασχοληθεί πριν τρεις μήνες περίπου, όταν και το πρωτοχρησιμοποιήσα στη μαγειρική μου (η συνταγή με όλες τις λεπτομέρειες γι' αυτό βρίσκεται εδώ). Σήμερα το χρησιμοποιώ ακόμα μια φορά ως συνοδευτική σαλάτα. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για λίγο πιο ιδιαίτερη συνταγή, αφού περιέχει ξηρούς καρπούς! Συγκεκριμένα: κουκουνάρια, λιναρόσπορο και ξερά cranberries! Ομολογουμένως πολύ δυναμωτικό πιάτο και ταυτόχρονα πολύ νόστιμο! Μετά από δύο διαδοχικές παρασκευές σαλάτας, την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω το κινόα ως μέρος ενός κυρίως πιάτου! Μείνετε συντονισμένοι!
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 φλ. κινόα (ξεπλυμένο σε νερό)
- 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένο (ή μαϊντανός)
- 1/2 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά σε καρέ
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 1,5 κ.σ. λιναρόσπορος μουλιασμένος αποβραδίς σε νερό
- 4 κ.σ. ξερά cranberries
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη vinaigrette:
- Χυμός 1 λάιμ
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα βάζω το πλυμένο κινόα με 1,5 φλ. αλατισμένο νερό και ανάβω το μάτι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζω μέχρι να πιει το κινόα όλα του τα υγρά και να γίνει (γύρω στα 15'-18').
- Σε αντικολλητικό σκεύος καβουρδίζω ελαφρά το κουκουνάρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Χτυπάω καλά όλα τα υλικά της vinaigrette μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της σαλάτας, περιχύνω με τη vinaigrette και ανακατεύω καλά. Σερβίρω σαν συνοδευτικό σε ψητό κρέας ή ψάρια στη σχάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου