Τη έκφραση «γλιστρίδα έφαγες;» την έχετε ακούσει; Λέγεται όταν κάποιος μιλά ακατάπαυστα... Δεν ξέρω πώς και γιατί έχει προκύψει αυτή η έκφραση, αλλά εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο (στον εαυτό μου τουλάχιστον). Αυτό που έχουν παρατηρήσει όμως οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με τη γλιστρίδα είναι πως είναι ένα θεραπευτικό φυτό, το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες το συνέστηναν για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, του σκορβούτου, του πονόλαιμου, του πόνου στα αφτιά, του οιδήματος στις αρθρώσεις, της ξηροδερμίας, των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, του δαγκώματος σαυρών και φιδιών, όπως και για τη θεραπεία του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος, αλλά και ως αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό... Καιρός λοιπόν, να τη μαγειρέψουμε κιόλας! Γι' αυτό κι εγώ την έφτιαξα μαζί με ρύζι, όπως θα φτιάχναμε ένα σπανακόρυζο. Με μια διαφορά: μάλλον δεν πρόκειται να ξαναφτιάξω σπανακόρυζο μετά απ' αυτό! Δεν έχει κανένα νόημα! Το γλιστριδόρυζο είναι απείρως νοστιμότερο και θα το καθιερώσω ως καλοκαιρινό έδεσμα! Άντε κανένα σπανακόρυζο το χειμώνα που δεν υπάρχει γλιστρίδα... Η γλιστρίδα όμως τρώγεται και ωμή ως προσθήκη σε σαλάτες! Προμηθευτείτε τη από μία λαϊκή αγορά και δοκιμάστε τη, αν δεν την ξέρετε ήδη! Δε θα χάσετε!
Υλικά:
- 500 gr. γλιστρίδα (καθαρισμένη από τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
- 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πελτές
- 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1/2 χούφτα φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος (ή 1 κ.σ. ξερός)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τον πελτέ και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά και να αρωματίσει. Προσθέτω τη γλιστρίδα και ανακατεύω καλά μέχρι να μειωθεί όγκος της και να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω το ρύζι και το τζίντζερ και ανακατεύω καλά να λαδωθεί και το ρύζι. Προσθέτω νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά, αλατοπιπερώνω, προσθέτω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20' περίπου. Σε αυτό το χρόνο θα έχει βράσει το ρύζι και θα έχει χυλώσει το φαγητό. Έπειτα προσθέτω το δυόσμο και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και κατεβάζω απ' τη φωτιά. Σερβίρω αφού κρυώσει. Η γεύση είναι καλύτερη!
- Η γλιστρίδα λέγεται αλλιώς και «αντράκλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου