Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ
















Κυριακή σήμερα, ηλιόλουστη μέρα (παρόλο που μπήκε ο Νοέμβριος!) και γι' αυτό αποφάσισα να φτιάξω ένα αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητό με προέλευση την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μεσσηνία, που προτιμώ ιδιαίτερα! Η μέθοδος παρασκευής και τα υλικά ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της συνταγής που ακολουθούσαν οι γιαγιάδες στα σπίτια (ίσως με μία-δυο δικές μου μικροπαρεμβάσεις). Πράγμα που σημαίνει ότι λίγες θερμίδες παραπάνω θα τις πάρουμε! Χαλάλι...!

Υλικά:
  • Κόκορας σε μερίδες χωρίς την πέτσα (~1,5 kg.)
  • 1 πακέτο παπαρδέλες (500 gr.)
Για τη μαρινάδα:
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1,5 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο ολόκληρο
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα:
  • 200 gr. μυζήθρα τριμμένη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας για 12 ώρες.
  2. Βράζω τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τις τυρώνω καλά με τη μυζήθρα και τις "καίω" με λίγο καυτό ελαιόλαδο.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρω το κρέας και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Τα σοτάρω, προσθέτω και το κρέας και σβήνω με τη μαρινάδα. Βράζω μέχρι να μείνει η μισή και προσθέτω τη ντομάτα και νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας στα 2/3. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου. Σερβίρω το κρέας με τις παπαρδέλες και περιχύνω με τη σάλτσα.
  • Μπορείτε να μαγειρέψετε με τον ίδιο τρόπο και κοτόπουλο ή μοσχάρι. Ο κόκορας όμως είναι ιδανικός γι' αυτήν τη συνταγή!
  • Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε μυζήθρα (όσο πιο καλή μπορείτε να βρείτε)! Τα υπόλοιπα τυριά (παρμεζάνα, ρεγκάτο κλπ.) ναι μεν κάνουν, αλλά δε θα σας δώσουν αυτήν την αίσθηση της χωριάτικης και αυθεντικής νοστιμιάς!
  • Επίσης, το φαγητό αυτό σερβίρεται και με χοντρά μακαρόνια νο.5, όπως παλιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου