Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ













Οι πίτες είναι μια παράδοση της ελληνικής κουζίνας που δε λείπει από κανένα σχεδόν σπίτι. Όλες οι οικογένειες έχουν να περηφανεύονται για μια πίτα που φτιάχνουν καλά, για το καταπληκτικό φύλλο που ανοίγουν κλπ. Εγώ φτιάχνω μια πολύ καλή και εύκολη πρασόπιτα, συνταγή της μαμάς! Μόνο που το φύλλο το αγόρασα έτοιμο... Είμαι τυχερός γιατί δίπλα στο σπίτι μου υπάρχει ένα εργαστήριο που φτιάχνει χειροποίητο φύλλο (ίσως και το μοναδικό πλέον στην Αθήνα!), το οποίο ντροπιάζει τον ανταγωνισμό από τα βιομηχανοποιημένα φύλλα του εμπορίου! Πάω αμέσως να την ψήσω!

Υλικά:
  • 4 παραδοσιακά φύλλα για πίτες
  • Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
  • 1 kg. πράσα (καθαρισμένα) σε ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 κ.σ. βρόμη περασμένη από το multi μέχρι να γίνει σκόνη
  • 200 gr. φέτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρω τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν και πιουν τα νερά που θα βγάλουν τα αποσύρω και προσθέτω το μάραθο. Τα αφήνω να κρυώσουν και προσθέτω τη φέτα, τα αβγά και τη βρόμη.
  2. Λαδώνω ένα ταψί μετρίου μεγέθους και στρώνω τα μισά φύλλα του πακέτου το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντάς τα ένα ένα με ένα πινέλο. Προσθέτω τη γέμιση. Καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο με τα προηγούμενα. Τυλίγω τις άκρες που περισσεύουν. Χαράζω την πίτα βαθιά σε διάφορα σημεία και λαδώνω και το επάνω φύλλο. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.
  • Αλάτι προσθέτω με φειδώ γιατί υπάρχει η φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου