Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΟΥΖΟ













Η εποχή της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, είναι για πολλούς, περίοδος αυστηρής νηστείας. Κανείς όμως δεν λέει ότι και τα νηστήσιμα φαγητά δεν πρέπει να είναι νόστιμα! Η ιδέα της σημερινής συνταγής ξεκίνησε από τις καλοκαιρινές διακοπές! Παραλία, τάβλι και για τους μερακλήδες ένα ουζάκι με τον κατάλληλο μεζέ. Και τι καλύτερο να συνοδεύσει ένα ούζο δίπλα στο κύμα από έναν πικάντικο ουζομεζέ με καλαμάρια που τον απολαμβάνουμε με ζεστό ψωμί για τις γνωστές βούτες! Όμως το καλοκαίρι δεν έχει έρθει ακόμα και εμείς χρειαζόμαστε κύριο πιάτο! Έκανα, λοιπόν, μια μικρή αναμόρφωση της συνταγής και ιδού! Ένα καταπληκτικό γιουβέτσι με κριθαράκι που θα σας ξετρελάνει και θα κάνει τη νηστεία σας πολύ πιο ευχάριστη! Αν και ο σκοπός της νηστείας δεν είναι ακριβώς αυτός, αλλά τέλος πάντων...

Υλικά:
  • 500 gr. καλαμάρια σε μέτρια κομμάτια
  • 250 gr. κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~2 cm. ψιλοκομμένο
  • 5 πράσινες ελιές γεμιστές σε φετάκια
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. μαραθόσπορο
  • 1/2 φλ. ούζο
  • 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι λευκό
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω ελαφρά τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το σκόρδο, το μαραθόσπορο, το τζίντζερ και την πιπεριά τσίλι. Μόλις μαλακώσουν και αρωματίσουν προσθέτω τα καλαμάρια και τις ελιές. Σοτάρω μέχρι να ασπρίσουν τα καλαμάρια και να σφίξουν και σβήνω με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2'-3') προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη και προσθέτω περίπου 1,2 lt. νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 15'. Έπειτα προσθέτω το κριθαράκι, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το ζυμαρικό στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί νερό, προσθέτω λίγο λίγο ζεστό, ώστε στο τέλος το φαγητό να έχει την υφή χυλωμένου ριζότο. Στο τέλος, πριν σερβίρω, προσθέτω το μάραθο και το μαϊντανό και ανακατεύω.

  • Αν έχω ρίξει πιο πολύ νερό απ' την αρχή, απλώς μαγειρεύω το φαγητό κανονικά και το πολύ πολύ το σερβίρω με τρυπητή κουτάλα. Καλό είναι το γιουβέτσι να είναι ζουμερό, αφού τα ζυμαρικά συνεχίζουν να τραβάνε υγρό όσο είναι ζεστά. Γι' αυτό καλό θα είναι να σβήνουμε τη φωτιά όσο είναι ακόμα al dente.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου