Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΚΡΑΣΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ













Οι τελευταίες μέρες της άνοιξης πραγματικά μοιάζουν με καλοκαίρι! Έτσι και χτες Κυριακή, αποφασίσαμε να κάνουμε μια βουτιά στη θάλασσα. Επιστρέφοντας πίσω πεινασμένοι φτιάξαμε στα γρήγορα μία πρωτότυπη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο την οποία συνοδεύσαμε με λίγο ρύζι. Τη μοιραστήκαμε με φίλους οι οποίοι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τη γεύση της, επομένως αποφασίσαμε να την παρουσιάσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε όποιον θέλει να τη δοκιμάσει! Τα υλικά είναι λίγα και η παρασκευή ευκολότατη! Μη διστάσετε!

Υλικά:
  • 1 φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 μανιτάρια σε φετάκια
  • 1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. μπαχαράτ (*)
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (ή ξηρό κρασί και 1/2 κ.γ. ζάχαρη)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Χυμό και ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κοτόπουλο για 15' με αλάτι, μπαχαράτ και λίγο ελαιόλαδο.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι προσθέτω όλα τα υλικά της σάλτσας, ανακατεύω καλά και βράζω μέχρι να μείνει περίπου το 1/3. Τη φυλάω για αργότερα.
  3. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίζουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω το κοτόπουλο και ψήνω 3' περίπου μέχρι να μισογίνει. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα για ακόμα 3' περίπου μέχρι να ψηθούν και αυτά και να τελειώσει και το κοτόπουλο (μόλις ψηθεί απ' όλες τις μεριές και αλλάξει χρώμα θα είναι σχεδόν έτοιμο). Προσθέτω τη σάλτσα και βράζω για 1'-2' μέχρι δέσει και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί και το ψήσιμο του κοτόπουλου. Προσθέτω το βασιλικό, επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλω), ανακατεύω καλά και σερβίρω συνοδευόμενο από το αγαπημένο μου συνοδευτικό (ρύζι, πατάτες, πουρές, ψητά λαχανικά, σαλάτα κλπ.).
(*) Το μπαχαράτ είναι ένα αραβικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μείγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου