Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ


Σήμερα το μενού προβλέπει παραδοσιακά φασολάκια γιαχνί, πού άλλωστε είναι και στην εποχή τους, ως κατεξοχήν φαγητό της άνοιξης και του καλοκαιριού! Μην περιμένετε ιδιαίτερες γκουρμεδιές! Το πιθανότερο είναι πως έτσι τα φτιάχνει η γιαγιά σας στο σπίτι! (Αν και θεωρώ ότι τα σωστά μαγειρεμένα φασολάκια, όπως και όλα τα παραδοσιακά φαγητά, είναι γκουρμέ από μόνα τους). Εγώ έχω προσθέσει (διακριτικά πάντα) 2-3 μπαχαρικά, έτσι για να δώσω κάτι επιπλέον... και πάω να φάω κατευθείαν, γιατί η μυρωδιά της κατσαρόλας μου άνοιξε την όρεξη! Λίγο ψωμί για τις κλασικές βούτες στη σάλτσα και λίγο τυρί φέτα και δε χρειάζομαι τίποτε άλλο!

Υλικά:
  • 500 γρ. φρέσκα φασολάκια (ό,τι ποικιλία προτιμάτε - συνήθως μπαρμπούνια ή τσαουλιά)
  • 250 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 2 πατάτες σε μέτριους κύβους (προαιρετικά)
  • 2 κολοκύθια σε μεγάλα κομμάτια (προαιρετικά)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανός ή/και κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1 μικρό ξύλο κανέλα
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μαζί με την κανέλα μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τις πατάτες και τα κολοκύθια (αν τα χρησιμοποιήσω) και τα σοτάρω κι αυτά μέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτω τα φασολάκια και ανακατεύω καλά. Προσθέτω την πάπρικα και τον κουρκουμά, ανακατεύω ακόμα λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτω τη ντομάτα και νερό μέχρι ίσα να καλύπτει το φαγητό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια φωτιά 40'. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύω με κουτάλα, αλλά σείω την κατσαρόλα. Τέλος προσθέτω τον μαϊντανό και επιπλέον ελαιόλαδο. Σερβίρω αφού κρυώσει. Η γεύση είναι πολύ καλύτερη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου