Οι συνδυασμοί κρέατος με όσπρια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην ελληνική κουζίνα (π.χ. το κοκκινιστό μοσχαράκι με τα φασόλια από τη δική μας συλλογή). Είναι πιάτα ιδιαίτερα νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα και πολύ χορταστικά! Εμείς σήμερα βρήκαμε μια συνταγή που συνδυάζει χοιρινό με φακές, αλλά φυσικά της "αλλάξαμε τα φώτα" (με την καλή έννοια)! Με άλλα λόγια πήραμε τη συνταγή και τη μαγειρέψαμε όπως θα τη μαγείρευε ένας Ινδός (που δε θα τη μαγείρευε δηλαδή καθώς οι Ινδοί δεν καταναλώνουν χοιρινό)! Τα μπαχαρικά αφθονούν φυσικά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξωτικό και νόστιμο σε βαθμό εθιστικό!
Υλικά:
- 500 gr. χοιρινή σπάλα σε μεγάλους κύβους
- 400 gr. φακές ψιλές
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά κέρατο χοντροκομμένη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκ. σκόρδο τριμμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο
- 2 πράσινες πιπεριές τσίλι κομμένες στη μέση
- 2 κ.σ. πελτές
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. κύμινο
- 1 κ.σ. κόλιαντρο
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ. τσιμένι
- 5 σπόροι καρδάμωμου
- 1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω το κρέας να πάρει ελαφρύ χρώμα και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, τα καρότα και τις πιπεριές. Μόλις μαραθούν, προσθέτω τα μπαχαρικά εκτός από το γκαράμ μασάλα. Ανακατεύω καλά για 1' και προσθέτω το σκόρδο, το τζίντζερ και τον πελτέ. Σωτάρω 1' ακόμα και προσθέτω ξανά το κρέας. Ανακατεύω να αναμιχθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω νερό μέχρι να καλύπτεται καλά το κρέας και αφήνω να πάρει μια βράση. Προσθέτω και τις φακές και βράζω για 1 ώρα περίπου προσθέτοντας κατά διαστήματα νερό για να μη στεγνώσει το φαγητό. Αλατίζω το φαγητό μόνο στα τελευταία 15'. Στο τέλος πρέπει οι φακές να έχουν χυλώσει και το κρέας να είναι τρυφερό. Σβήνω το μάτι, προσθέτω το γκαράμ μασάλα και ανακατεύω καλά. Σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύω με ψωμί ή πίτες για σουβλάκια.
- Μια βόλτα σε ένα μπαχαράδικο είναι απαραίτητη για να προμηθευτείτε τα μπαχαρικά της συνταγής. Παρόλα αυτά μπορείτε να παραλείψετε ό,τι δεν έχετε, αλλά οπωσδήποτε χρησιμοποιήστε το κύμινο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου