Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟΡΥΖΟ













To blog με τις συνταγές μας είναι σχετικά καινούριο και είναι φυσικό να μας λείπουν ακόμα πολλές συνταγές που είναι κλασικές και αγαπημένες. Δεν τις έχουμε προλάβει ακόμα όλες! Μία απ' αυτές είναι και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Όμως θα εξακολουθήσουν να λείπουν! Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να φτιάξουμε ντολμαδάκια που να μας ικανοποιούν απόλυτα. Μόνο τη γεύση έχουμε πετύχει, αλλά όλα τα υπόλοιπα εξακολουθούν να μας διαφεύγουν... Καταφύγαμε, λοιπόν σε ένα τέχνασμα. Δεν τυλίξαμε ντολμαδάκια, αλλά φτιάξαμε αμπελοφυλλόρυζο με τα ίδια υλικά! Με άλλα λόγια τα ντολμαδάκια του τεμπέλη ή του ατζαμή! Επιτυχία πλήρης!

Υλικά:
  • 250 γρ. αμπελόφυλλα
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 80 gr. ρύζι γλασέ
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • Σουμάκι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για το σερβίρισμα)
  • Χυμός λεμονιού (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Ζεματάω τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 1' και τα χοντροκόβω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις μαραθούν προσθέτω τα αμπελόφυλλα. Τα σοτάρω και αυτά για 2' και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά και τα υπόλοιπα υλικά. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'-25' μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να γίνει το ρύζι.
  3. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χυμό λεμονιού στο πιάτο (προαιρετικά όσο θέλει ο καθένας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου