Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΓΑΡΙΔΕΣ STIR-FRY ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ












Χτες ήταν Καθαρή Δευτέρα. Να ευχηθούμε, λοιπόν, σε όλους καλή Σαρακοστή! Πολλοί τηρούν το έθιμο να νηστεύουν τη Μεγάλη Σαρακοστή, ενώ άλλοι δεν το τηρούν. Όλοι όμως ανεξαιρέτως, την Καθαρή Δευτέρα το ρίχνουν στα θαλασσινά και τους διάφορους νηστίσιμους μεζέδες. Φυσικά κι εμείς ως λάτρεις της μαγειρικής και της κουζίνας, τιμήσαμε δεόντως το έθιμο και φέτος με μια σειρά από πιάτα, τα οποία προσφέρονται όχι μόνο για όσους νηστεύουν τη Σαρακοστή, αλλά και για όλους τους λάτρεις του καλού φαγητού! Θα αναρτήσουμε τρία από αυτά τις προσεχείς μέρες, ξεκινώντας με τις σημερινές γαρίδες που τις κάναμε stir-fry στο wok μας, χωρίς να προσθέσουμε καμία σάλτσα, χωρίς να τις σβήσουμε με τίποτα, παρά μόνο αρωματίζοντάς τις με ένα συνδυασμό μπαχαρικών που τις απογείωσαν, δίνοντάς τους και μία ιδέα Κίνας! Ιδού...

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. γαρίδες καθαρισμένες (αν θέλω κρατάω και τα κεφάλια)
  • 2 πιπεριές κέρατα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
  • 350 gr. μανιτάρια άσπρα και πορτομπέλο σε μεγάλα κομμάτια
  • 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Κινέζικο mix 5 μπαχαρικών
  • Τζίντζερ σκόνη
  • Μπούκοβο γλυκό & καυτερό
  • Εστραγκόν
  • Αλάτι
  • Σησαμέλαιο

Εκτέλεση:
Το φαγητό το μαγειρεύω σε 2 δόσεις, αφενός για ευκολία, αφετέρου για να ψηθούν σωστά τα μανιτάρια που θέλουν υψηλή θερμοκρασία και χώρο στο σκεύος που μαγειρεύονται. Αρχικά μαρινάρω για λίγα λεπτά τις γαρίδες με το κινέζικο mix 5 μπαχαρικών και το τζίντζερ. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω κατά σειρά τις πιπεριές (για 2' περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς), τα μανιτάρια μαζί με τα σκόρδα (για 2' περίπου μέχρι να ψηθούν) και τέλος τις γαρίδες μαζί όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά (για ακόμα 2' μέχρι να αλλάξουν χρώμα). Σερβίρω αμέσως.
  • Το κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών αποτελείται κυρίως από τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο μαζί με πιπέρι Σετσουάν, πάπρικα, μαραθόσπορο και λίγο γαρίφαλο. Θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας στις αναλογίες που προτιμάτε ή απλώς να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά τα μπαχαρικά. Αλλά το κυρίαρχο άρωμα οπωσδήποτε πρέπει να είναι αυτό του γλυκάνισου! Αν θέλετε χρησιμοποιήστε μόνο αστεροειδή γλυκάνισο για τη συνταγή.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μανιτάρια προτιμάτε.
  • Ξερό εστραγκόν θα βρείτε σε όλα τα μπαχαράδικα, αλλά και στα μεγάλα supermarket.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου