Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΕΛΕΤΑ ΑΠΟ ΑΒΓΟ ΧΗΝΑΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ














Πριν 2-3 μέρες είχαμε την τύχη να μας δωρίσουν 2 φρέσκα αβγά χήνας! Δεν ξέρουμε από πού ακριβώς τα προμηθεύτηκαν αυτοί που μας τα έδωσαν, αλλά μια και δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει, αμέσως το μυαλό μας πήγε στο να φτιάξουμε έναν ουζομεζέ, έτσι ώστε να μην τα "χαραμίσουμε" σε αβγολέμονα, μπεσαμέλ ή κάτι παρόμοιο. Για όσους δε γνωρίζουν, τα αβγά της χήνας είναι τριπλάσια έως τετραπλάσια σε μέγεθος απο ένα αβγό κότας μέσου μεγέθους! Δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά τους όμως. Μια μικρή έρευνα μας αποκάλυψε πως είναι πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν πολύ περισσότερα λιπαρά και χοληστερόλη από τα αντίστοιχα της κότας. Επομένως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και προσοχή. Άλλωστε, όπως είπαμε, ένα αβγό χήνας είναι σχεδόν σαν 4 αβγά κότας! Με όλα αυτά τα δεδομένα βάλαμε τις δημιουργικές μας ανησυχίες σε δράση και φτιάξαμε μία ομελέτα χωρίς ούτε μία σταγόνα ελαιόλαδο, αλλά πλούσια σε γεύση, αποφεύγοντας όσο μπορέσαμε τα περιττά λιπαρά. Το αβγό χήνας πράγματι είχε πιο πλούσια γεύση από τα αβγά κότας και το απολαύσαμε δεόντως! Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη χρησιμοποιήσετε αβγά κότας για τη συνταγή! Αρκεί να έχετε έτοιμο δίπλα το ουζάκι και τα πιρούνια! (Το δεύτερο αβγό θα το φτιάξουμε κι αυτό προσεχώς με άλλο τρόπο... Μείνετε συντονισμένοι)!

Υλικά:
  • 1 αβγό χήνας (ή 3 αβγά κότας)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 200 gr. χωριάτικο λουκάνικο σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. χυμός ντομάτας
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνω τα λουκάνικα και τα αφήνω να βγάλουν τα λιπαρά τους καθώς σιγοψήνονται για 5' περίπου. Έπειτα ρίχνω τα κρεμμύδια, ανακατεύω, προσθέτω ελάχιστο αλάτι και σκεπάζω το τηγάνι με ένα καπάκι. Αφήνω τα κρεμμύδια να ψηθούν μαζί με τα λουκάνικα για 10' περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έως ότου τα κρεμμύδια σκουρύνουν και μαλακώσουν πολύ. Σβήνω με το ξίδι και αφήνω 1' να εξατμιστεί. Στο μεταξύ χτυπάω το αβγό (ή τα αβγά) μαζί με τη ντομάτα, προσθέτω λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και τα αδειάζω στο τηγάνι επάνω από τα λουκάνικα και τα κρεμμύδια. Σκορπίζω τα φυλλαράκια του δυόσμου και κλείνω ξανά το τηγάνι με το καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο η ομελέτα θα ψηθεί με τους υδρατμούς και δε θα χρειαστεί καν γύρισμα! Ψήνω για 3'-4' περίπου και ο ουζομεζές είναι έτοιμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου