Είμαστε λάτρεις του καλού ψαριού και αυτό φαίνεται και από τις πάμπολλες διαφορετικές συνταγές που έχουμε για ψάρια. Και πώς να μην είμαστε άλλωστε, αφού τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική διατροφική επιλογή για όλους (αρκεί φυσικά να μην τηγανίζονται, πράγμα όμως που ισχύει γενικώς για όλα τα τρόφιμα...). Σήμερα, λοιπόν, μαγειρεύουμε φρέσκια σφυρίδα αχνιστή σε κρασί με πατατούλες, καροτάκια, μπρόκολο και διάφορα μυρωδικά. Ένα πιάτο πανεύκολο, πανάλαφρο και υγιεινότατο, κατάλληλο για όλους! Και ειδικά για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους!
Υλικά:
- 1 kg. σφυρίδα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 καρδάμωμα
- 2 μέτριες πατάτες σε λεπτές φέτες
- 3 καρότα σε ροδέλες
- 1 μικρό μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια)
- 1 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια)
- 2 φλ. λευκό κρασί
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- Χυμός 1,5 λεμονιού
- Αλάτι
- Πιπέρι άσπρο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αλατοπιπερώνω το ψάρι και το βάζω στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσω.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το καρδάμωμο και τα κοτσάνια από το σέλινο και το μάραθο, μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτω τις πατάτες, τα καρότα και το μπρόκολο και ανακατεύω να λαδωθούν καλά. Σβήνω με το κρασί και αφήνω να βράσει για 2'. Προσθέτω νερό μέχρι να μισοσκεπάζει τα λαχανικά, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και τον κουρκουμά και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10' περίπου. Δεν ανακατεύω με κουτάλα, αλλά ανακινώ την κατσαρόλα, για να μη διαλυθούν τα λαχανικά.
- Τοποθετώ τις φέτες του ψαριού επάνω στα λαχανικά, χωρίς να ανακατέψω, και συνεχίζω το βράσιμο σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 15' ακόμα. Το ψάρι ουσιαστικά θα μαγειρευτεί στον ατμό από το φαγητό. Στα τελευταία 5' προσθέτω το χυμό λεμονιού και σκορπίζω επάνω το σέλινο και το μάραθο. Στο τέλος το φαγητό θα πρέπει να έχει αρκετό ζουμί. Μπορείτε αν θέλετε να το δέσετε κιόλας με λίγο αλεύρι ή κορν-φλάουρ ή πολτοποιώντας λίγες από τις πατάτες μαζί με ζουμί. Εμείς δεν κάναμε τίποτε απ' όλα αυτά, αλλά βουτήξαμε αρκετό φρέσκο ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου