Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΝΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ














Η σημερινή συνταγή δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Είναι η οικογενειακή συνταγή μας για το παραδοσιακό Κυριακάτικο και αγαπημένο σε όλους αρνάκι (ή κατσικάκι) γιουβέτσι στο φούρνο! Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσει; Ακόμα και όσοι δεν τρώνε αρνί ή κατσίκι, το τρώνε με μοσχάρι ή ακόμα και με κόκκορα... Εγώ, όταν μαγειρεύω γιουβέτσι με αρνί, χρησιμοποιώ πάντα γάστρα. Απαιτεί βέβαια αρκετές ώρες ψήσιμο, αλλά έτσι το αρνάκι μελώνει και το φαγητό αποκτά συγκλονιστική νοστιμιά! Και ένα tip: Αν σας αρέσει το ζυγούρι ή το βετούλι, τα οποία είναι αρνί και κατσίκι αντίστοιχα, μεγαλύτερης ηλικίας από τα γάλακτος που καταναλώνουμε συνήθως, θα ξετρελαθείτε αν τα επιλέξετε γι' αυτή τη συνταγή!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 1,2 kg. αρνί σε μερίδες
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 gr. κριθαράκι μέτριο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 7-8 γαρίφαλα
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο (ή και στην ίδια τη γάστρα, αν η κουζίνα μου διαθέτει το κατάλληλο μακρόστενο μάτι) σοτάρω το αρνί να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το πιπέρι, το μπαχάρι και τα γαρίφαλα και τα σοτάρω και αυτά μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 2' μετά) το βάζω όπως είναι με τη σάλτσα του σε γάστρα μαζί με τη ντομάτα και λίγο νερό να το σκεπάζει κατά το ήμισυ, αλατίζω, προσθέτω λίγη ζάχαρη και ψήνω στους 180°C για 2-2,5 ώρες (ανάλογα με το κρέας - αν είναι ζυγούρι, που είναι πιο σκληρό, θα το αφήσω 3 ώρες).
  2. Μόλις γίνει, αφαιρώ το κρέας από τη γάστρα, προσθέτω 1,5 lt. ζεστό νερό περίπου και τη βάζω ξανά στο φούρνο ξεσκέπαστη να πάρει βράση το νερό. Έπειτα προσθέτω και το κριθαράκι, αλατίζω ξανά και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να γίνει το ζυμαρικό (συμβουλευτείτε το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία). Ενδιάμεσα ανακατεύω 2-3 φορές. Προσθέτω στο τέλος τη ρίγανη, ανακατεύω, επαναφέρω το κρέας στη γάστρα να ζεσταθεί και σερβίρω το φαγητό ζεστό με τριμμένη γραβιέρα για όποιον θέλει.
  • Η ποσότητα του νερού που θα προσθέσετε δε χρειάζεται να είναι μετρημένη ακριβώς. Σαφώς χρειάζεται να είναι σκεπασμένο το ζυμαρικό για να βράσει, αλλά αν ρίξετε λίγο νερό παραπάνω, μην ανησυχείτε. Κατεβάστε το από τη φωτιά όταν πρέπει και το πολύ πολύ να είναι το φαγητό λίγο πιο ζουμερό. Αν πάλι ρίξετε λιγότερο νερό, έχετε μια κατσαρόλα έτοιμη με ζεστό νερό δίπλα και προσθέστε το ανάλογα!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χυλοπίτες αντί για κριθαράκι, βράζοντας φυσικά για τον κατάλληλο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου