Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ














Η κινέζικη κουζίνα έχει μπει για τα καλά στις συνήθειές μας εδώ και αρκετά χρόνια. Τα κινέζικα εστιατόρια είναι γενικά πολύ δημοφιλή, όπως άλλωστε και οι κινέζικες συνταγές. Και ξέρετε ποιο είναι το πλεονέκτημά τους (εκτός φυσικά από το ότι είναι πεντανόστιμες); Μπορείτε να τις φτιάξετε σχεδόν όλες πολύ εύκολα και στο σπίτι! Αυτό έκανα κι εγώ σήμερα, μαγειρεύοντας ένα τηγανιτό ρύζι, το οποίο αν και δεν είναι αυθεντική κινέζικη συνταγή, είναι εμπνευσμένο από την Κίνα και προσαρμοσμένο στις δικές μου προτιμήσεις, με κάνα δυο γκουρμέ παρεμβάσεις που θα σας ξετρελάνουν!

Υλικά:
  • 80 gr. ρύζι basmati
  • 250 gr. φιλέτο κοτόπουλο στήθος σε μικρά καρέ
  • 180 gr. γαρίδες καθαρισμένες (αν είναι μεγάλες, τις κόβω σε κομμάτια ίδιου μεγέθους με το κοτόπουλο)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 1 καρότο σε καρέ
  • 1 χούφτα αρακάς
  • 1 χούφτα καλαμπόκι
  • 100 gr. ανανάς σε καρέ
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • Πιπέρι άσπρο
  • Σησαμέλαιο (ή κάποιο άλλο σπορέλαιο)
Για τη σάλτσα:
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ρυζόξιδο (ή λευκό ξίδι αν δε βρείτε ρυζόξιδο)
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.σ. νερό


Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω τα υλικά της σάλτσας και την έχω έτοιμη για χρήση.
  2. Βράζω το ρύζι είτε σε μπόλικο νερό και το στραγγίζω όταν γίνει (ο κόκκος να κρατάει λίγο) ή μετρητό με αναλογία 1 μέρος ρύζι προς 1,5 μέρος νερό. Μαζί με το ρύζι, στον ίδιο χρόνο, βράζω και το καρότο, τον αρακά και το καλαμπόκι. Αφήνω το ρύζι να κρυώσει πολύ καλά.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι ή wok με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω το κοτόπουλο από τη μια μεριά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτω την πιπεριά και ανακατεύω. Σοτάρω μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο απ' όλες τις μεριές και το μετακινώ στην άκρη του σκεύους. Προσθέτω τις γαρίδες στον κενό χώρο και σοτάρω για πολύ λίγο ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις μετακινώ προς την άκρη και αυτές και προσθέτω το αβγό. Μόλις ψηθεί, το κόβω με την κουτάλα μου σε λωρίδες και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Προσθέτω το ρύζι και τη σάλτσα και ανακατεύω καλά, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτω το πιπέρι, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον ανανά. Κάνω ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα και σερβίρω.
  • Αν η διαδικασία του σοταρίσματος που περιέγραψα, σας φαίνεται λίγο περίπλοκη, υπάρχει πιο απλός τρόπος. Μαγειρεύετε όλα τα υλικά χωριστά (δηλαδή τις γαρίδες, το κοτόπουλο και το αβγό) και μετά ρίχνετε στο σκεύος σας μόνο την πιπεριά και μόλις γίνει προσθέτετε τα πάντα μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύετε. Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι όλα τα υλικά θα μαγειρευτούν όσο πρέπει. (Προφανώς ο ανανάς μπαίνει στο τέλος.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου