Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ














Ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι, δεν είναι κάτι άγνωστο στην ελληνική κουζίνα. Ίσως χωρίς να το ξέρουν, οι παλαιότερες γενιές που τα συνδύασαν, δημιούργησαν ένα πάντρεμα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας! Κι αυτό, επειδή οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα όσπρια, δεν είναι τόσο εύκολα αφομοιώσιμες από τον οργανισμό, όσο οι πρωτεΐνες του κρέατος. Όμως αν συνδυαστούν με ρύζι, προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το κρέας. Βέβαια, εγώ σήμερα, έβαλα και λίγο λουκανικάκι στη συνταγή μου... Παρόλα αυτά, η συνταγή είναι ολοκληρωμένη και πεντανόστιμη και χωρίς αυτό! Αν είστε δε, vegetarian ή vegan, πρέπει οπωσδήποτε να τη φτιάξετε! Και, φυσικά, προσφέρεται και για όσους νηστεύουν τη Σαρακοστή! Καλή μας όρεξη!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 125 gr. μαυρομάτικα φασόλια
  • 80 gr. ρύζι καρολίνα (ή γλασέ)
  • 1 καρότο σε καρέ
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο (μαζί με τα κοτσάνια)
  • 1/2 χούφτα φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 100 gr. χωριάτικο λουκάνικο (της αρεσκείας σας) σε καρέ
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα βάζω περίπου 2 lt. κρύο νερό και τα φασόλια. Αφήνω να πάρει βράση. Προσθέτω το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο, το φινόκιο, τη δάφνη και τον πελτέ και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25', μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια. Έπειτα, προσθέτω το ρύζι, αλατοπιπερώνω σε αυτή τη φάση και βράζω για ακόμα 15'. Τέλος προσθέτω τη ρίγανη και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. (Στο ενδιάμεσο, αν χρειάζεται, προσθέτω ζεστό νερό, ώστε η σούπα να έχει την πυκνότητα που θέλω.)
  2. Όσο βράζει η σούπα, σοτάρω τα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσω λάδι. Τα αφήνω να ροδίσουν και να βγάλουν μέρος από το λίπος τους. Έπειτα τα προσθέτω στη σούπα, χωρίς το λίπος, το οποίο το πετάω. Σερβίρω, αφού αφήσω τη σούπα να σταθεί για λίγα λεπτά και να κρυώσει ελαφρώς.
  • Αν σας αρέσουν τα καυτερά, προσθέστε μία καυτερή πιπεριά τσίλι στο βράσιμο, λίγο λάδι από τσίλι στο σερβίρισμα ή καυτερό μπούκοβο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου