Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TIKKA MASALA (चिकन टिक्का मसाला)














Ινδικής κουζίνας συνέχεια... ή μήπως όχι; Γεγονός είναι ότι το κοτόπουλο tikka masala είναι το πιο δημοφιλές πιάτο της Βρετανίας! Μάλιστα, η προέλευσή του φαίνεται να είναι η Σκωτία! Θρυλείται ότι κάποιος πελάτης ενός εστιατορίου βρήκε το κοτόπουλο tikka που του σέρβιρε ο Πακιστανός σεφ, στεγνό, και καθώς είχε ευαίσθητο στομάχι, ζήτησε κάποια σάλτσα. Ο σεφ αυτοσχεδίασε επί τόπου μια κρεμώδη σάλτσα με βάση μια ντοματόσουπα που είχε έτοιμη και ιδού! Βεβαίως υπάρχουν και άλλες εκδοχές. Πολλοί λένε ότι είναι εφεύρεση μεταναστών σεφ στη Βρετανία από το Μπαγκλαντές τη δεκαετία του 1960. Υπάρχει όμως και κάποια ιστορική μαρτυρία, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για 100% αυθεντικό ινδικό φαγητό, με προέλευση το Πουντζάμπ. Όπως και να 'χει, πρόκειται για πραγματικά πεντανόστιμη συνταγή, η οποία μάλιστα φτιάχνεται με πάρα πολλές παραλλαγές! Δεν υπάρχει δηλαδή μία αποκλειστική συνταγή-πρότυπο. Απλώς υπάρχουν τρία βασικά βήματα. Μαρινάρισμα του κοτόπουλου με γιαούρτι και μπαχαρικά, ψήσιμο στο φούρνο και τελείωμα σε κατσαρόλα με μία σάλτσα που περιέχει ντομάτα. Από 'κεί και πέρα, κάνετε ό,τι σας κατέβει! Το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε!

Υλικά:
Για το κοτόπουλο tikka:
  • 1 kg. φιλέτο κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές
  • 2 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 1/2 φλ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 μέτρια ντομάτα χοντροκομμένη
  • 3 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 200 ml. κρέμα γάλακτος (προτιμότερο με λίγα λιπαρά)
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κοτόπουλο με τα υλικά της μαρινάδας για 30'.
  2. Ψήνω το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12'. Θα έχει μισογίνει.
  3. Σε κατσαρόλα ή wok με λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο σοτάρω το κρεμμύδι και την κανέλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτω τη ντομάτα, την πάπρικα και το γκαράμ μασάλα και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι η ντομάτα να πιει τα υγρά της και να αναμειχθεί καλά με τα μπαχαρικά. Προσθέτω 1 ποτήρι νερό και βράζω για 12'. Έπειτα προσθέτω το μισοψημένο κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα του και την κρέμα γάλακτος, αλατίζω και βράζω σε μέτρια φωτιά για ακόμα 12'. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
  4. Σερβίρω με ρύζι ατμού ή πίτες για σουβλάκια. Αν βρω ινδικά naan σε κάποιο μεγάλο supermarket ακόμα καλύτερα!
  • Το γκαράμ μασάλα είναι το πλέον γνωστό ινδικό μείγμα μπαχαρικών και θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου