Οι μπάμιες είναι ένα υπέροχο λαχανικό του καλοκαιριού, το οποίο αυτό το μήνα βρίσκεται στα τελειώματά του. Φυσικά, μπάμιες μπορούμε να βρούμε όλο το χρόνο κατεψυγμένες, αλλά εφόσον τις βρίσκουμε στην εποχή τους, φροντίζουμε να τις εκμεταλλευτούμε δεόντως! Συνήθως τις μαγειρεύουμε σκέτες ή με κοτόπουλο. Μάλιστα, αυτή ήταν ανέκαθεν ένα αγαπημένο πιάτο στο σπίτι μας! Όμως μπάμιες μπορούν να μαγειρευτούν και με ψάρι! Πρόκειται για συνταγή που απαντάται στην Κρήτη. Δεν είναι κάτι το περίεργο ή πειραγμένο, αλλά πάντως δε συνηθίζεται ιδιαίτερα. Σήμερα, λοιπόν, φτιάξαμε μπάμιες με ολόφρεσκο λαβράκι στη δική μας εκδοχή! Τελικά κάτι παραπάνω ξέρουν στην Κρήτη που τα συνδυάζουν!
Υλικά:
- 1 λαβράκι ~ 1 kg. ολόκληρο
- 500 gr. μπάμιες καθαρισμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
- 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 5 γαρίφαλα
- 1/3 φλ. οξύμελι (ή ξίδι μπαλσάμικο)
- 500 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι άσπρο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω
το φούρνο στους 200°C. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το
κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τις μπάμιες
και ανακατεύω να λαδωθούν καλά. Σβήνω με το οξύμελι. Μόλις εξατμιστεί,
προσθέτω τη ντομάτα και 1 φλ. νερό περίπου. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη
ζάχαρη και βράζω για 10'. Μεταφέρω το φαγητό σε ταψί και τοποθετώ επάνω
του το ψάρι, αφού το αλατοπιπερώσω και αυτό, περιχύνω με λίγη από τη
σάλτσα και ψήνω στο φούρνο για 40' περίπου. Αν χρειαστεί, στο ενδιάμεσο,
προσθέτω λίγο ακόμα νερό. Όταν γίνει, σκορπίζω επάνω το μαϊντανό,
περιχύνω με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο και σερβίρω αφού το αφήσω να
σταθεί και να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε παρόμοιο ψάρι μου αρέσει (τσιπούρα, φαγκρί, σφυρίδα, σαργό κλπ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου