Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΡΝΙ KORMA (मेमने कोरमा)














Η Ινδία είναι μια χώρα της οποία θέλω διακαώς να επισκεφτώ! Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά ένας από αυτούς είναι σίγουρα και η κουζίνα της, στην οποία έχω μεγάλη αδυναμία! Γι' αυτό και μαγειρεύω τακτικά ινδικά πιάτα στο σπίτι, προσπαθώντας να τα κάνω όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά. Σήμερα επέλεξα μια συνταγή από το Ρατζαστάν, το οποίο είναι μια επαρχία στη βορειοδυτική Ινδία στα σύνορα με το Πακιστάν. Στο Ρατζαστάν δεν είναι χορτοφάγοι, όπως σε πολλές άλλες επαρχίες της Ινδίας, επομένως είναι πολύ διαδεδομένη η κατανάλωση κοτόπουλου, αρνιού και κυνηγιού. Εγώ διάλεξα αρνί το οποίο έκανα korma, δηλαδή μαγειρευτό σε γιαούρτι και (φυσικά) άφθονα μπαχαρικά. Επίσης, το διασκέδασα, γιατί η συνταγή απαιτούσε διάφορα ασυνήθιστα πράγματα με κυριότερο απ' όλα την παρασκευή μιας πάστας από σπόρους παπαρούνας η οποία προκάλεσε πολλά σχόλια στην παρέα, για τις γνωστές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού! Εν πάσει περιπτώσει, σας εγγυώμαι ότι εφόσον τη δοκιμάσετε, θα ικανοποιηθείτε απόλυτα, όπως εγώ!

Υλικά:
  • 1 kg. αρνίσια παϊδάκια από το χεράκι του αρνιού
  • 8 κ.σ. παπαρουνόσπορος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 σπόροι καρδάμωμο
  • 8 γαρίφαλα
  • 1 ξύλο κανέλας ~3 cm.
  • 2 κ.σ. τζίντζερ πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 50 gr. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • 2 κ.σ. κόλιαντρος σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αμύγδαλα φιλέ (για το σερβίρισμα) 
Για τη μαρινάδα:
  • 50 gr. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • 2 φλ. γιαούρτι

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας του για περίπου 30'.
  2. Βράζω τον παπαρουνόσπορο για 12'. Τον σουρώνω και τον πολτοποιώ, προσθέτοντας λίγες κουταλιές νερό, μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι τη δάφνη, το καρδάμωμο, τα γαρίφαλα και την κανέλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Προσθέτω το τζίντζερ, το σκόρδο, την πάστα πιπεριάς, τη σκόνη κόλιαντρου, τον κουρκουμά και την πάστα του παπαρουνόσπορου, μαζί με 4-5 κ.σ. νερό και σοτάρω μέχρι να απορροφήσει το μείγμα όλα τα υγρά του, να ομογενοποιηθεί και να αρωματίσει. Έπειτα προσθέτω τα παϊδάκια όπως είναι με τη μαρινάδα τους, αλατίζω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30' περίπου, μέχρι να γίνουν τα παϊδάκια.
  4. Προσθέτω το φρέσκο κόλιαντρο και ανακατεύω. Αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για 5'-10' και σερβίρω πασπαλίζοντας με το φιλέ αμυγδάλου. Συνοδεύω με πίτες, ινδικό ψωμί naan ή ρύζι basmati.
  • Πάστα καυτερής πιπεριάς θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών ή ενημερωμένα μπακάλικα ή μεγάλα supermarket. Ανάλογα το πόσο καυτερό θέλετε το φαγητό ρυθμίστε εσείς την ποσότητα. Επίσης, όλες οι πάστες δεν είναι το ίδιο καυτερές. Εγώ χρησιμοποίησα κορεάτικο gochujang που βρήκα σε ασιατικό supermarket.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου