Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ KUNG PAO (宫保鸡丁)














Ποιος είναι για μια βόλτα στην Κίνα; Συγκεκριμένα στην επαρχία Σετσουάν, απ' όπου προέρχεται το κοτόπουλο kung pao που έφτιαξα σήμερα! Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη συνταγή στο Δυτικό κόσμο, παρόλο που έχει χάσει κάτι απ' την αυθεντικότητα που έχει στην Κίνα. Ουσιαστικά και η δική μου εκδοχή είναι ελαφρώς μπασταρδεμένη λόγω έλλειψης κάποιων αυθεντικών υλικών, αλλά δεν παύει να είναι εξαιρετικά νόστιμη. Η ονομασία της πιθανολογείται ότι προέρχεται από τον τίτλο που κατείχε ένας κυβερνήτης της επαρχίας Σετσουάν κατά τον 19ο αιώνα, ονόματι Ντινγκ Μπαοτσέν. Ο τίτλος του ήταν «Gongbao» (=Προστάτης του Παλατιού) και εκ της παραφθοράς, προέκυψε το «kung pao». Το πιάτο είναι χαρακτηριστικά πολύ καυτερό! Εγώ έβαλα τις μισές πιπεριές τσίλι που απαιτούσε η συνταγή που χρησιμοποίησα ως πηγή, και πάλι βγήκε αρκετά καυτερή. Επομένως εσείς προσαρμόστε την ποσότητά τους στα δικά σας γούστα! Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και διάφορα λαχανικά. Φιστίκια μην ξεχάσετε! Είναι απαραίτητα! Για πάμε να δούμε πώς γίνεται...

Υλικά:
  • 500 gr. φιλέτο κοτόπουλο σε μπουκιές
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~2 cm. σε λεπτές φέτες
  • 3 κόκκινες πιπεριές τσίλι κομμένες στη μέση
  • 2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 3 κ.σ. σούπας φιστίκια
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές διαγώνιες ροδέλες
  • Ηλιέλαιο
Για τη μαρινάδα:
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ρυζόξιδο
  • 1 κ.σ. κορν-φλάουρ
  • 1 κ.γ. ηλιέλαιο
Για τη σάλτσα kung pao:
  • 1,5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. γλυκιά σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. κορν-φλάουρ
  • 1 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 4-5 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κοτόπουλο για 30' με τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας.
  3. Σε wok ή φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις μεριές. Προσθέτω το τζίντζερ, τις πιπεριές, το σκόρδο και τα φιστίκια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γίνει το κοτόπουλο κατά 80%. Έπειτα προσθέτω τη σάλτσα και βράζω μέχρι να δέσει. Προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύω και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ατμού.
  • Γλυκιά σάλτσα σόγιας θα βρείτε σε ασιατικό supermarket. Αν δε βρείτε, προσθέστε 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου