Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ, ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ














Κινόα: ένας σπόρος που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο διατροφικό μας λεξιλόγιο, καθώς αποτελεί μια υπερτροφή, με πολύ μεγάλη διατροφική αξία. Βέβαια, αν ζούσαμε στη Λατινική Αμερική δε θα μας ήταν καθόλου άγνωστος, καθώς τον καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Ίνκας από το 5000 π.χ.! Όπως και να 'χει, εγώ είμαι ο τελευταίος που θα καταναλώσει ένα προϊόν επειδή ξαφνικά είναι της μόδας. Όμως στην περίπτωση του κινόα (ή «της» όπως αποκαλείται συχνά, αν και ως ξενόφερτη λέξη, δεν πρόκειται για θηλυκό), η δοκιμή με έπεισε ότι αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω, αφού είναι πεντανόστιμο! Η δε σαλάτα που έφτιαξα, αποτελεί πλήρες χορτοφαγικό γεύμα, αφού είναι γεμάτη φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες κλπ.! Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο, για να συνοδεύετε το κρέας ή το ψάρι σας, αντί για ρύζι, πατάτες ή ψωμί. Θα έχετε κερδίσει πολλά περισσότερα!

Υλικά:
  • 1,5 φλ. κινόα
  • 250 gr. αρακάς
  • 1 ώριμο αβοκάντο σε καρέ
  • 1 πράσινη πιπεριά σε καρέ
  • 2 χούφτες αγγούρι σε καρέ
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε ψιλές ροδέλες
  • 1/2 κόλιαντρος ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
  • 1/2 άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
Για τη vinaigrette:
  • Χυμός από 1,5 λάιμ
  • Ελαιόλαδο (αναλογία 2,5 προς 1 με το λάιμ)
  • 1,5 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

Εκτέλεση:
  1. Βάζω σε κατσαρόλα 2,25 φλ. νερό να πάρει βράση. Ρίχνω το κινόα, αλατίζω και βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά (περίπου 15').
  2. Βράζω τον αρακά για 12' περίπου σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει.
  3. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της vinaigrette μέχρι να πάρω μια κρέμα.
  4. Αναμειγνύω καλά το κινόα και τον αρακά με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και περιχύνω με τη vinaigrette. Κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρω. Διορθώνω το αλάτι, αν χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου