Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕΤΣΟΥΑΝ (四川鸡)













Εύκολο πιάτο περιλαμβάνει η σημερινή γευστική μας πρόταση. Εύκολο βέβαια στην παρασκευή, αλλά ίσως όχι τόσο εύκολο στην κατανάλωση! Πρόκειται για μια διάσημη κινέζικη συνταγή από την επαρχία Σετσουάν. Χαρακτηριστικό της κουζίνας της περιοχής αυτής είναι τα ιδιαίτερα καυτερά πιάτα της που αρωματίζονται με το πιπέρι της περιοχής (λεπτομέρειες βλ. στο τέλος της συνταγής) και μπόλικες πιπεριές τσίλι! Υπάρχει μάλιστα και μια ορολογία για το βαθμό καψίματος που λέγεται "mala", που στα ελληνικά μεταφράζεται περίπου ως "καυτερό σε σημείο μουδιάσματος"!! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι πρόκειται να δοκιμάσετε. Παρόλα αυτά δε χρειάζεται να αυτομαστιγωθείτε χρησιμοποιώντας τα υλικά στις αναλογίες που δίνουμε εμείς. Ρυθμίστε την ποσότητα των καυτερών υλικών κατά τη γευστική σας προτίμηση και σας εγγυόμαστε μία μοναδική γευστική εμπειρία! Έχουμε κάνει και μια μικρή παρέμβαση στην αυθεντική συνταγή η οποία απαιτεί το κοτόπουλο τηγανισμένο κανονικά σε κουρκούτι. Εμείς για λόγους υγιεινής το κάναμε stir-fry. Αν προτιμάτε ακολουθείστε την παράδοση των Κινέζων!

Υλικά:
  • 1 φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σε φετάκια
  • 6 ξερές πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πιπέρι Σετσουάν
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι σε διαγώνιες λωρίδες ή ψιλοκομμένο
  • Σησαμέλαιο
Για τη σάλτσα:
  • 2-3 κ.σ. σάλτσα σόγιας (ανάλογα το μέγεθος του φιλέτου)
  • 1 κ.σ. mirin

Εκτέλεση:
Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κοτόπουλο μέχρι να μισογίνει. Προσθέτω τις πιπεριές και το πιπέρι, ανακατεύω και προσθέτω το σκόρδο και το τζίντζερ. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και σβήνω με τα υλικά της σάλτσας. Αφήνω να πάρει μια βράση μέχρι να δέσει και σερβίρω γαρνίροντας με φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Συνοδεύω με ρύζι ατμού.
  • Όπως είπαμε και στην αρχή οι Κινέζοι τηγανίζουν το κοτόπουλο σε κουρκούτι και μετά φτιάχνουν τη σάλτσα όπως την περιγράφουμε με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος προσθέτουν τα κομμάτια του κοτόπουλου να αναμιχθούν καλά με τη σάλτσα.
  • Το πιπέρι Σετσουάν, αν και λέγεται "πιπέρι" δεν έχει καμία συγγενική σχέση με το πιπέρι που όλοι γνωρίζουμε. Αντίθετα ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και έχει πολύ χαρακτηριστικό άρωμα! Αυτό που θα βρείτε σαν πιπέρι είναι το περικάρπιο του καρπού του. Αναζητήστε το σε καταστήματα μπαχαρικών. Mirin πουλάνε σε όλα τα μεγάλα supermarket στα ράφια με τα ασιατικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου