Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
















Ένας από τους αγαπημένους μου μεζέδες για ούζο είναι οι γαρίδες σαγανάκι! Φυσικά είναι πιάτο λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Τώρα μάλιστα που μπήκε και το φθινόπωρο θα μας θυμίζει τις καλοκαιρινές μας βουτιές! Κάποιες φορές όμως, προσωπικά, το έχω συναντήσει σε εκδοχές με τις γαρίδες τηγανισμένες σε κουρκούτι και επομένως αρκετά παχυντικό και βαρύ. Η παραδοσιακή και «σωστή» παρασκευή είναι αυτή που έφτιαξα σήμερα! Ελαφριά, αρωματική και τέλειο συνοδευτικό για το ούζο ή το τσιπουράκι σας! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 6 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες (δεν πετάω τα κεφάλια!)
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ποτήρι κρασιού ούζο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 150 gr. φέτα σε κύβους
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σοτάρω τα σκόρδα σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτω τα κεφάλια από τις γαρίδες. Μόλις αλλάξουν χρώμα σβήνω με το μισό ούζο. Αφήνω το αλκοόλ να εξατμιστεί για 1'-2' περίπου και προσθέτω τη ντομάτα, την πάπρικα και τη δάφνη. Βράζω 20' σε μέτρια φωτιά. Μόλις γίνει η σάλτσα, αφαιρώ τα κεφάλια. Στο μεταξύ, σε άλλο τηγάνι σοτάρω τις γαρίδες για 2' λεπτά, ίσα να ασπρίσουν και σβήνω με το υπόλοιπο ούζο. Μόλις εξατμιστεί τις κατεβάζω και τις προσθέτω στο τηγάνι με τη σάλτσα και βράζω για 1'-2' ακόμα. Προσθέτω τον άνηθο και τη φέτα, ανακατεύω και σερβίρω με καψαλισμένο ψωμί.
  • Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω αλάτι, γιατί η φέτα είναι αλμυρή.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω και πιπεριές χοντροκομμένες. Θα τις σοτάρω από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου