Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΥΖΗΘΡΑ












Φτάσαμε ήδη στα μέσα του Ιουνίου και, όπως καταλαβαίνετε, με τη ζέστη που έχει, κοιτάζω να μαγειρεύω κάτι εύκολο και γρήγορο, αλλά και ελαφρύ, ώστε ούτε να ιδρωκοπάω πάνω από τα μάτια της κουζίνας, ούτε επειδή μου έπεσε βαρύ το φαγητό. Έτσι, σήμερα έφτιαξα μια πεντανόστιμη και απλούστατη μακαρονάδα εμπνευσμένη από την Ιταλική συνταγή για μακαρόνια με κρέμα ρικότας και ντομάτα. Μόνο που στην περίπτωσή μου, χρησιμοποίησα Κρητική μυζήθρα (ουσιαστικά το γνωστό μας ανθότυρο) και Κρητικό ξερό ανθότυρο (ουσιαστικά τη γνωστή μας ξερή μυζήθρα). Βλέπετε, στην Κρήτη οι ονομασίες για αυτά τα τυριά είναι ανάποδες! Πρόκειται για μια βασική συνταγή, παραδοσιακή Ιταλική, στην οποία παντρεύονται οι πένες με ραβδώσεις (ή τα ριγκατόνι) μαζί με μία κρεμώδη ντοματένια σάλτσα, χωρίς όμως τη χρήση κρέμας γάλακτος. Όλο το μυστικό είναι στη μυζήθρα (ή το ανθότυρο). Εσείς μπορείτε να παίξετε και με τις ποσότητες των υλικών, αλλά και να προσθέσετε ό,τι άρωμα σας αρέσει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρεμώδης υφή της μακαρονάδας και η ανάλαφρη καλοκαιρινή γεύση της θα σας ξετρελάνουν!

Υλικά (για 2 μερίδες):
  • 200 gr. πένες με ραβδώσεις (ή αντίστοιχο ζυμαρικό με ραβδώσεις)
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/2 χούφτα βασιλικός
  • 150 gr. Κρητική μυζήθρα (ή ανθότυρο)
  • 2 χούφτες Κρητικό ξερό ανθότυρο (ή ξερή μυζήθρα) και επιπλέον όσο θέλω για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μια πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τη ντομάτα, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μισό βασιλικό και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσω) και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' περίπου. Στο ενδιάμεσο προσθέτω λίγο νερό, αν χρειάζεται.
  2. Αναμειγνύω τη μυζήθρα με 3-4 κ.σ. νερό και ανακατεύω καλά, μέχρι να πάρω μία ομοιογενή «πάστα».
  3. Όσο βράζει η σάλτσα, βράζω τα ζυμαρικά, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 2' λιγότερο απ' όσο γράφει στη συσκευασία τους. Φυλάω και 1 φλ. από το νερό τους.
  4. Μόλις γίνει η σάλτσα, την κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω την κρέμα της μυζήθρας. Ανακατεύω να ενσωματωθεί πολύ καλά.
  5. Ρίχνω τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα, επαναφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτω λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχω κρατήσει και βράζω για 2', μέχρι να δέσει το φαγητό και να απορροφήσουν τα ζυμαρικά την κρεμώδη σάλτσα. Προσθέτω τον υπόλοιπο βασιλικό και 1 χούφτα ξερό ανθότυρο. Ανακατεύω και σερβίρω, προσθέτοντας επιπλέον ξερό ανθότυρο εφόσον το επιθυμώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου