Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ













Το καλοκαίρι βρεθήκαμε στην Καλαμάτα σε έναν ημιορεινό οικισμό και κάτσαμε για φαγητό σε μία γνωστή παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής που σερβίρει μεσσηνιακά πιάτα μαγειρεμένα όπως τον παλιό καιρό! Ένα από τα ονομαστά πιάτα της εν λόγω ταβέρνας είναι η πιπερόπιτα. Μας άρεσε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να αναπαράγουμε τη συνταγή στο σπίτι μας, μαντεύοντας ουσιαστικά τα υλικά που περιείχε. Όμως την πήγαμε λίγο πιο πέρα, κάναμε μερικές αλλαγές και προέκυψε μια πίτα ακόμα πιο νόστιμη από την εξαιρετική αρχική! Σας συστήνουμε να τη φτιάξετε! Θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά:
  • 1 πακ. φύλλο σφολιάτας
  • 1/2 αβγό χτυπημένο
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1/2 κ.σ. μαυροκούκι
Για τη γέμιση:
  • 1 kg. πιπεριές ανάμικτες χοντροκομμένες
  • 200 gr. μανιτάρια σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1,5 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 250 gr. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
  • Πιπέρι (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά σωτάρω τις πιπεριές για περίπου 5'. Προσθέτω και τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά και σωτάρω για άλλα 7' περίπου. Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν ελαφρά σβήνω με 1/3 φλ. ξίδι μπαλσάμικο. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει. Το ίδιο κάνω έπειτα χωριστά με τα μανιτάρια και τα σβήνω με το υπόλοιπο ξίδι. Ανακατεύω τις πιπεριές με τα μανιτάρια. Όταν η γέμιση κρυώσει την ανακατεύω με το αβγό και το τριμμένο τυρί.
  2. Απλώνω σε λαδόκολλα ένα φύλλο σφολιάτας. Προσθέτω τη γέμιση, την απλώνω καλά και καλύπτω με το δεύτερο φύλλο. Τυλίγω τις άκρες που περισσεύουν. Αλείφω την πίτα με το αβγό και πασπαλίζω με το σουσάμι και το μαυροκούκι. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 50'.





2 σχόλια: