Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΙΚΚΑ (चिकन टिक्का)














Όπως πιθανότατα καταλάβατε, σήμερα μαγειρέψαμε μια από τις πιο διάσημες ινδικές παρασκευές με κοτόπουλο, το κοτόπουλο tikka. "Tikka" σημαίνει κομμάτια, επομένως μιλάμε για κομμάτια από κοτόπουλο (εδώ φιλέτο) χωρίς κόκαλο, συνήθως περασμένα σε σουβλάκι, τα οποία μαρινάρονται σε γιαούρτι με μπόλικα μπαχαρικά και αρωματικά και ψήνονται στο φούρνο. Για όσους αγαπούν την ινδική κουζίνα, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια εκδοχή του κοτόπουλου tandoori, απλώς χωρίς τα κόκαλα. Μαγειρεύεται πολύ στην περιοχή του Πουντζάμπ και είναι πολύ δημοφιλές στην Ινδία και στο Πακιστάν. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό και με τον ίδιο τρόπο ψήνονται και άλλα είδη κρέατος, ακόμα και λαχανικά! Εσείς μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι, πίτες, μια δροσερή σαλάτα και κάποιο ντιπ γιαουρτιού (το οποίο σίγουρα θα χρειαστείτε, γιατί είναι αρκετά πικάντικο)! Δυτική παραλλαγή με σάλτσα curry αποτελεί το επίσης δημοφιλές tikka masala, το οποίο θα παρουσιάσουμε σε μελλοντική ανάρτηση. Καλή όρεξη!

Υλικά (για 5 μεγάλα σουβλάκια):
  • 800 gr. κοτόπουλο φιλέτο σε μεγάλους κύβους
1η μαρινάδα:
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός
  • Χυμός 1/2 λάιμ
  • Αλάτι
2η μαρινάδα:
  • 200 gr. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (~3 cm.) πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο
  • 1,5 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω καλά το κοτόπουλο με τα υλικά της 1ης μαρινάδας και το αφήνω να μαριναριστεί για 30'.
  2. Αναμειγνύω το κοτόπουλο με τα υλικά της 2ης μαρινάδας και το αφήνω να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
  3. Περνάω τα κομμάτια του κοτόπουλου όπως είναι (μαζί με τη μαρινάδα) σε σουβλάκια (τα οποία προηγουμένως έχω βρέξει με νερό για να μην καούν στο ψήσιμο), όχι πολύ κολλητά μεταξύ τους, για να ψηθούν εύκολα και ομοιόμορφα εσωτερικά.
  4. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20' (αναλόγως το μέγεθος των κομματιών). Ενδιάμεσα τα γυρίζω μία φορά και αδειάζω τα υγρά που τυχόν θα έχουν προκύψει στο ψήσιμο (θέλω τα σουβλάκια να ψηθούν και όχι να βράσουν μέσα στο ζουμί). Ακόμα καλύτερο θα ήταν να τα ψήνατε σε σχάρα με ταψάκι από κάτω, ώστε τα υγρά να στραγγίζουν μόνα τους. Τα σουβλάκια είναι έτοιμα όταν το κρέας εσωτερικά είναι λευκό, καθώς το κοτόπουλο δεν τρώγεται ποτέ μισοψημένο. Προσέξτε όμως να μην τα παραψήσετε και σκληρύνει!
  • Το γκαράμ μασάλα είναι ένα ινδικό μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού στην ινδική κουζίνα και μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με μπαχαρικά.
  • Αν φάτε κοτόπουλο tikka σε κάποιο εστιατόριο, θα δείτε ότι έχει κόκκινο χρώμα. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με χρήση χρώματος ζαχαροπλαστικής. Στην Ινδία επίσης έχουν ποικιλίες πάπρικας με πολύ έντονο χρώμα που βάφει. Συνεπώς, μην παραξενευτείτε αν στο σπίτι δε σας βγει κόκκινο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου