Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ














Αισίως μπήκε και ο Μάρτιος! Η άνοιξη έκανε κι αυτή την εμφάνισή της και μας άνοιξε και τη δική μας όρεξη για νέες μαγειρικές δημιουργίες! Η πρώτη μας συνταγή για την άνοιξη όμως, είναι μια καθόλα παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή: Κοτόπουλο γιουβέτσι με τον τρόπο που το μαγειρεύουμε εμείς. Ξεκινάμε στην κατσαρόλα και τελειώνουμε στο φούρνο, για να έχει το φαγητό μας μια αίσθηση ψητού! Έχουμε φτιάξει και αρνί γιουβέτσι ελαφρώς διαφορετικό, το οποίο και θα βρείτε εδώ! Καλά μαγειρέματα!

Υλικά:
  • 1,2 kg. κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς πέτσα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 500 gr. κριθαράκι μέτριο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη
  • Τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κοτόπουλο να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μαζί με την κανέλα και τα σοτάρω και αυτά μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Επαναφέρω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 2' μετά) προσθέτω τη ντομάτα, τη δάφνη και την πάπρικα, αλατοπιπερώνω, προσθέτω και 1,7 lt. νερό περίπου και λίγη ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45' περίπου (ανάλογα με το κοτόπουλο και το μέγεθος των κομματιών).
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αδειάζω την κατσαρόλα σε ένα ταψί. Προσθέτω το κριθαράκι, ανακατεύω και το βάζω να ψηθεί στο φούρνο μέχρι να γίνει (συμβουλευτείτε και το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία). Ενδιάμεσα ανακατεύω 2-3 φορές. Σερβίρω το φαγητό ζεστό με τριμμένη γραβιέρα για όποιον θέλει.
  • Η ποσότητα του νερού που θα προσθέσετε, πρέπει να είναι περίπου 1 προς 3 (1 μέρος ζυμαρικό προς 3 νερό). Το κριθαράκι θα το βγάλετε από το φούρνο 2'-3' πριν βράσει εντελώς και θα φροντίσετε να είναι "ζουμερό", δηλαδή να έχει υγρά το ταψί. Θα συνεχίσει να τραβάει και να φουσκώνει όσο είναι ζεστό και με αυτόν τον τρόπο δε θα γίνει συμπαγής μάζα όταν κρυώσει.
  • Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε όποιο ζυμαρικό θέλετε, όπως λεπτά μακαρόνια ή χυλοπίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου