Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟΛΕΜΟΝΟ









Ένα από τα φαγητά που αγαπώ ιδιαίτερα είναι το χοιρινό φρικασέ με σέλινο, το οποίο άλλωστε το τρώνε πολύ στην Μεσσηνία απ' όπου κατάγομαι! Το φτιάχνουμε αρκετά συχνά και σχεδόν ποτέ δε λείπει από κάποιο εορταστικό τραπέζι. Κάποια στιγμή, λοιπόν, όταν τα κουκιά ήταν στην εποχή τους, μου ήρθε ξαφνικά η ιδέα να κάνω φρικασέ το χοιρινό με φρέσκα κουκιά! Μάλιστα, πήγα την ιδέα μου ένα βήμα παραπέρα και αντί για αβγολέμονο, όπως θέλει η παραδοσιακή συνταγή, να κάνω αβοκαντολέμονο! Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει την παραμικρή σχέση με το παραδοσιακό φρικασέ, αλλά είναι απίθανα νόστιμη! Περιμένω να τη δοκιμάσετε!

Υλικά:

  • 500 gr. χοιρινή σπάλα σε μέτριες μπουκιές
  • 350 γραμμάρια κουκιά φρέσκα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. θρούμπι
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλ λευκό κρασί
  • Δύο μέτρια αβοκάντο
  • Χυμός ενός λεμονιού (ή 2 λάιμ)
  • Μισή χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Μία χούφτα μάραθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά και προσθέτω τα φρέσκα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν και προσθέτω τα κουκιά. Ανακατεύω καλά να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά και να λαδωθούν. Σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2' μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Προσθέτω το θρούμπι, τον κουρκουμά και τη δάφνη, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 35'-40', μέχρι να βράσουν τα κουκιά και να μαλακώσει καλά το κρέας.
  2. Χτυπάω στο multi τα αβοκάντο με το χυμό λεμονιού μέχρι να πάρω μια λεία κρέμα. Την προσθέτω στην κατσαρόλα αφού την κατεβάσω από το μάτι. Προσθέτω και τον άνηθο με τον κόλιαντρο, ανακατεύω καλά και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου