Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

ΦΑΤΟΥΣ (فتوش)

 












Τι θα λέγατε να πηγαίναμε μια γευστική βόλτα στο γειτονικό μας Λίβανο; Θα φτιάξουμε μαζί μία καταπληκτική σαλάτα που λέγεται φατούς. Η φατούς ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων που έχουν σα βάση τη μπαγιάτικη αραβική πίτα. Αποτελείται από διάφορα λαχανικά χοντροκομμένα και μια σος που περιέχει οπωσδήποτε σουμάκι και πολλές φορές μελάσα ροδιού. Η μελάσα ροδιού, βέβαια, είναι κάπως δυσεύρετη, αλλά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με πετιμέζι ή χαρουπόμελο. Το σουμάκι, αν δεν το γνωρίζετε είναι ένα είδος μπαχαρικού με φρουτώδη και κάπως υπόξινη γεύση, το οποίο θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών ή αραβικά καταστήματα. Οπωσδήποτε φυσικά, η αραβική πίτα είναι βασικό στοιχείο της σαλάτας. Συνήθως την τηγανίζουν μέχρι να χρυσίσει, αλλά εγώ προτίμησα να τη φρυγανίσω στο φούρνο. Μπορείτε όμως να τη φρυγανίσετε και στο τηγάνι! Η επιλογή είναι δική σας! Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σαλάτα με γλυκόξινη γεύση, πολύ ιδιαίτερο ανατολίτικο άρωμα και εξαιρετική υφή, λόγω της πίτας! Πάμε να τη φτιάξουμε;

Υλικά:
  • 4 χούφτες μαρούλι χοντροκομμένο
  • 3-4 μικρά αγγούρια σε μεγάλα καρέ
  • 2 μέτριες ντομάτες σε μεγάλα καρέ
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια (το λευκό μέρος μόνο) σε ροδέλες
  • 6-8 μέτρια ραπανάκια σε λεπτές φέτες
  • 1/2 χούφτα φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 πιπεριά σε καρέ (προαιρετικά)
  • 3-4 κουταλιές τις σούπας ρόδι (προαιρετικά)
  • 2-3 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σος:
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μελάσα ροδιού (ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο ή μέλι με λίγο διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 3 κ.γ. σουμάκι
  • 1 κ.γ. λευκό ξίδι
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένος δυόσμος
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 σκ. σκόρδου τριμμένη
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Ξύσμα 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση:
  1. Σος: Ανακατεύω το σουμάκι με 3-4 κ.σ. ζεστό νερό και το αφήνω να μουλιάσει για 5 λεπτά. Έτσι θα ενυδατωθεί και θα βγάλει πολύ πιο έντονο άρωμα. Έπειτα το σουρώνω, το αναμειγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σος και χτυπάω καλά να ομογενοποιηθούν. Επειδή η ποσότητα του λεμονιού μπορεί να διαφέρει λίγο, όπως και η οξύτητά του, μπορείτε να τη ρυθμίσετε προσθέτοντας λίγο πετιμέζι κατά το γούστο σας. Η ποσότητα της σος που σας δίνω είναι για παραπάνω από μία σαλάτες, αλλά φυσικά εσείς χρησιμοποιήστε όση θέλετε!
  2. Σαλάτα: Καταρχάς κόβω τις πίτες σε καρέ και τις ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνω ελαφρά, τις απλώνω σε μία λαμαρίνα που έχω καλύψει με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 5'. Τις γυρίζω και ψήνω για ακόμα 5'-7' μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να φρυγανιστούν. (Μπορείτε να ψήσετε όσες πίτες θέλετε και να τις φυλάξετε για οποιαδήποτε άλλη σαλάτα σας ή ακόμα και για τσιμπολόγημα! Διατηρούνται πολλές μέρες.)
  3. Ανακατεύω όλα τα υλικά της σαλάτας, προσθέτω τις ψημένες πίτες και περιχύνω με τη σος. Ανακατεύω καλά και απολαμβάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου