Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το blog μου συμπλήρωσε χτες τις 600.000 μοναδικές επισκέψεις! Όταν το ξεκίνησα το 2012, δεν περίμενα ότι λίγα χρόνια μετά θα είχε αυτή την εξέλιξη! Ο ρυθμός παραγωγής νέων συνταγών έχει μειωθεί τελευταία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η προσπάθεια σταματά! Γι' αυτό και σήμερα μαγείρεψα λαχταριστούς λαχανοντολμάδες! Ένα ακόμα παραδοσιακό και αγαπημένο μου πιάτο (αν και λίγο μπελαλίδικο) που έλειπε από τη συλλογή μου. Αν και βρισκόμαστε ήδη περίπου στα μέσα της Μεγάλης Σαρακοστής και πολύς κόσμος επιλέγει να νηστεύει το κρέας, κρατήστε στα υπόψη τη συνταγή και μαγειρέψτε τη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή! Ευχαριστώ τους φίλους και τις φίλες για την προτίμησή τους και συνεχίστε να επισκέπτεστε το Shogun's Kitchen για πολλές περισσότερες νοστιμιές!

Υλικά:

Για τους λαχανοντολμάδες:
  • 1 kg. κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 μεγάλο λάχανο
Για τη σάλτσα-αβγολέμονο:
  • 1 χούφτα σέλινο (ή σέλερι ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 2 αβγά
  • Χυμός από 1,5 λεμόνι (ή όσο θέλετε)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρώ το χοντρό κοτσάνι από τη βάση του λάχανου και το βάζω να βράσει σε βαθιά κατσαρόλα με τη μεριά του κοτσανιού βυθισμένη στο νερό. Καθώς βράζει, αφαιρώ ένα ένα τα φύλλα του απ’ έξω προς τα μέσα όταν έχουν μαλακώσει αρκετά ώστε να τυλίγονται.
  2. Αναμειγνύω τα υπόλοιπα υλικά για τους λαχανοντολμάδες και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθω μακρόστενους κεφτέδες μετρίου μεγέθους (αν και αυτό εξαρτάται από το γούστο μας – μπορούμε να τους κάνουμε και μεγάλους). Έπειτα παίρνω ένα ένα τα φύλλα λάχανου, τους αφαιρώ το χοντρό νεύρο και τυλίγω τους ντολμάδες μέσα σε αυτά.
  3. Παίρνω μια βαθιά κατσαρόλα και στρώνω μέσα σε αυτή μερικά από τα βρασμένα φύλλα του λάχανου (όσα σκίστηκαν ή χάλασαν και δε μπορώ να τα χρησιμοποιήσω για τύλιγμα), κάποια από τα χοντρά νεύρα των φύλλων που έκοψα, το καρότο και λίγο σέλινο. Έπειτα τοποθετώ επάνω τους λαχανοντολμάδες κολλητά μεταξύ τους σε στρώσεις, ώστε να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο. Τους καλύπτω με ένα πιάτο για να μην αναπηδούν κατά το βρασμό και διαλυθούν και συμπληρώνω νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθεί και το πιάτο. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και λίγο ελαιόλαδο και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30’-40’ περίπου (ανάλογα το μέγεθος που θα έχουν οι ντολμάδες).
  4. Αβγολέμονο: Χτυπάω τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτω το λεμόνι και λίγο λίγο το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν τα αβγά. Ενσωματώνω το ζουμί στην κατσαρόλα, ανακινώ την κατσαρόλα να ομογενοποιηθεί, προσθέτω επιπλέον φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου