Η συνταγή που έφτιαξα σήμερα, είναι πολύ ιδιαίτερη. Αφενός γιατί είναι γλυκό, που δε φτιάχνω συχνά, πολύ απλά γιατί είμαι του αλμυρού! Όμως είναι ιδιαίτερη και για δύο ακόμα λόγους. Πρώτον, πρόκειται για ένα γλυκό ασυνήθιστο, καθώς πλέον δεν το φτιάχνει σχεδόν κανείς. Κι όμως, στην Κατοχή, η μπομπότα έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα, καθώς στην αρχική της μορφή ήταν ένα απλό καλαμποκόψωμο, που το έφτιαχναν με τα περισσεύματα του καλαμποκάλευρου που δεν έδιναν στα ζώα, καθώς σταρένιο αλεύρι δεν υπήρχε. Δεύτερον, τη συνταγή για τη γλυκιά μπομπότα που έφτιαξα τη βρήκα εντελώς τυχαία σε ένα χειρόγραφο χαρτί πολλών δεκαετιών, αντιγραμμένο από κάποιο βιβλίο μαγειρικής, γραμμένο στην καθαρεύουσα και με μονάδες μέτρησης οκάδες και δράμια... Αν υπήρχε τρόπος να ανακαλύψω από ποιο βιβλίο προήλθε θα είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο (προς το παρόν). Επίσης, ήταν και ελλιπής, καθώς έλειπε τελείως η αναλογία και η ποσότητα του σιροπιού με το οποίο σιροπιάζεται η μπομπότα και έτσι, μετά την μετατροπή των μονάδων σε κιλά και γραμμάρια, χρειάστηκε μελέτη και πειραματισμός, ο οποίος όμως πέτυχε (ευτυχώς) με την πρώτη! Η τελική μορφή του γλυκού είναι κάτι μεταξύ σιμιγδαλένιου χαλβά και σάμαλι, και παρόλο που είναι σιροπιασμένο, δεν είναι ούτε πολύ γλυκό ούτε και περισσεύει καθόλου σιρόπι! Δοκιμάστε το και σας εγγυώμαι ότι θα εθιστείτε, ειδικά αν είστε οπαδοί των δύο γλυκών που προανέφερα!
Υλικά:
- 1 kg. καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
- 250 gr. ελαιόλαδο
- 250 gr. ζάχαρη
- 130 gr. μαύρες σταφίδες
- 230 gr. χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 8 gr. μαγειρική σόδα
- 60 gr. κονιάκ
- ~750 gr. νερό
Για το σιρόπι:
- 400 gr. ζάχαρη
- 300 gr. νερό
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- Φλούδα 1/2 πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
- Χτυπάω στο μίξερ ή με έναν αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει καλά. Αραιώνω τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού. Τα προσθέτω στο μείγμα, και προσθέτω ακόμα τις σταφίδες, το ξύσμα και το κονιάκ. Συνεχίζω να χτυπάω και προσθέτω σταδιακά το καλαμποκάλευρο, μέχρι να αναμειχθεί και αυτό. Τέλος, προσθέτω το νερό, έτσι ώστε να πάρω ένα σχετικά πηχτό κουρκούτι. Λαδώνω ένα ταψί με μέγεθος τέτοιο, ώστε αδειάζοντας το μείγμα σε αυτό, να έχει ύψος περίπου 2 δάχτυλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου 40'. Ελέγχω αν έχει ψηθεί, καρφώνοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της μπομπότας, όπως στα κέικ. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη. Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
- Ετοιμάζω το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 3'. Περιχύνω με το καυτό σιρόπι την κρύα μπομπότα και αφήνω να απορροφηθεί όση ώρα χρειαστεί. Τη σερβίρω αφού έχει κρυώσει καλά και έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι, συνοδεύοντάς τη, αν θέλω με παγωτό!
- Η ποσότητες που δίνω, βγάζουν ένα μεγάλο ταψί που μπορεί να φιλέψει άνετα 20 άτομα. Μπορείτε προφανώς να φτιάξετε το μισό, απλώς διαιρώντας όλες τις ποσότητες της συνταγής δια δύο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου