Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΑΡΝΙ ΛΙΩΤΟ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ














Το Κυριακάτικο φαγητό στο σπίτι, τουλάχιστον στο δικό μας, είναι σχεδόν θεσμός να είναι ένα χορταστικό comfort food, ειδικά όταν ο καιρός μας τα χαλάει λίγο... Και φυσικά ένα από τα αγαπημένα μας τέτοια φαγητά είναι το κοκκινιστό αρνάκι, ειδικά όταν συνοδεύεται από χοντρά μακαρόνια με μπόλικη χωριάτικη μυζήθρα ή ξερό ανθότυρο τριμμένο από πάνω... Ειδικά σήμερα όμως, αποφάσισα να διαφοροποιήσω λίγο τη συνηθισμένη μας συνταγή και να μαγειρέψω το αρνί όπως το μαγειρεύουν στη Σαμοθράκη, δηλαδή με λίγη ντομάτα και πολλά κρεμμύδια! Επειδή μάλιστα το κρέας που χρησιμοποιούσαν εκεί, παραδοσιακά, δεν ήταν γάλακτος, αλλά προερχόταν από μεγαλύτερα ζώα, το έβραζαν στο τσουκάλι για ώρες, μέχρι να πέφτει κυριολεκτικά απ' το κόκκαλο και τα κρεμμύδια να λιώσουν και να χυλώσουν τη σάλτσα. Εξ' ου και η ονομασία λιωτό! Δηλαδή λιώμα... Αυτό το αργό μαγείρεμα όμως δίνει και μια τόσο βαθιά γεύση στο φαγητό, που το ανάγει σε γκουρμέ εμπειρία! Πιστέψτε με, το δοκιμάσαμε και αποφασίσαμε να το φτιάχνουμε πάντα έτσι από 'δώ κι εμπρός!

Υλικά (για 5 μερίδες):
  • Αρνί (κατά προτίμηση ζυγούρι) ~ 1,5-2 kg. σε μερίδες
  • 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6-7 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 7-8 γαρίφαλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 500 gr. μακαρόνια χοντρά (νο.5)
  • 200 gr. τριμμένη μυζήθρα ή ξερό ανθότυρο

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το αρνί απ' όλες τις μεριές, μέχρι να ροδίσει καλά. Το αφαιρώ. Προσθέτω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτω όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσει 2', να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω καλά και μεταφέρω το φαγητό σε γάστρα. Προσθέτω νερό μέχρι να σκεπάζει το κρέας κατά τα 2/3 περίπου και ψήνω στο φούρνο σκεπασμένο για 2 ώρες και 45'. Ενδιάμεσα ελέγχω αν χρειάζεται να προσθέσω λίγο νερό.
  2. Στο μεταξύ βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνω, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύω με το τυρί.
  3. Σερβίρω τα μακαρόνια με το αρνί και περιχύνω με τη νόστιμη σάλτσα της γάστρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου