Η κουζίνα της Ινδίας είναι μια πολύ πλούσια έθνικ κουζίνα που με έχει κερδίσει πραγματικά! Ο πλούτος των γεύσεων και η ποικιλία των αρωμάτων της είναι κάτι το ανεπανάληπτο! Σήμερα έφτιαξα μία συνταγή από την επαρχία της Μαχαράστρα, που είναι ρύζι μαγειρεμένο σε ένα masala αρακά. «Masala» είναι ένας όρος που ουσιαστικά σημαίνει την πάστα από μπαχαρικά και διάφορα αρωματικά, τα οποία είναι η βάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ινδικών πιάτων. Το συγκεκριμένο ρύζι το χρησιμοποίησα σαν συνοδευτικό πιάτο μαζί με ψάρια, αλλά μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί και σαν χορτοφαγικό (και πεντανόστιμο) κύριο γεύμα! Ξεχάστε το απλό σκέτο βραστό ρύζι που τρώτε και φτιάξτε το σημερινό! Θα με θυμηθείτε!
Υλικά:
- 2 φλ. ρύζι basmati
- 1 φλ. αρακάς
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- 2 γαρίφαλα
- 5 κόκκοι πιπέρι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (ή όσο θέλετε)
- 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- Αλάτι
- 1 κ.σ. κόλιαντρος ξερός σκόνη
- 1/2 κ.γ. μαραθόσπορος
- 1 κομμάτι τζίντζερ (~3 cm.)
- 4 σκ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/4 φλ. κόλιαντρος φρέσκος
- 1 κ.σ. τριμμένη καρύδα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά του masala με λίγο νερό μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το πιπέρι μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να παίρνει χρυσοκαφέ χρώμα. Προσθέτω τον αρακά και το masala και σοτάρω μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει.
- Προσθέτω το ρύζι, τον κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύω να λαδωθεί καλά το ρύζι και να αναμιχθούν τα υλικά. Προσθέτω 3 φλ. νερό και τη ζάχαρη, αλατίζω και βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 8' περίπου. Μετά κατεβάζω απ'τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι να «ξεκουραστεί» για 10'. Σερβίρω ως συνοδευτικό με κρέας ή ψάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου