Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ














Το φιλέτο κοτόπουλου είναι ένα υλικό το οποίο, με τον κατάλληλο χειρισμό μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολύ νόστιμο και γρήγορο φαγητό. Παράδειγμα το σημερινό πιάτο που γίνεται σε ένα μισάωρο, μαζί με την προετοιμασία του! Είναι φαγητό της κατσαρόλας μαγειρεμένο με μπύρα, με συνοδευτικό πουρέ από σελινόριζα, που όμως διαφέρει λίγο από τον καθιερωμένο! Αντί για βραστή σε γάλα και εν συνεχεία πολτοποιημένη με βούτυρο και το γάλα του βρασμού, η δική μου πρόταση είναι να την ψήσετε στο φούρνο και να την αναμείξετε με γιαούρτι! Είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθείτε από το αποτέλεσμα, αλλά και από το πόσο ταιριάζει γευστικά με το κοτόπουλο! Και θα γλιτώσετε και πολλή φασαρία, αλλά και χρόνο! Ρίξτε μια ματιά στις λεπτομέρειες παρακάτω και... καλή όρεξη!

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για το κοτόπουλο:
  • 750 gr. κοτόπουλο φιλέτο σε κομμάτια ~3 cm
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μανιτάρια πορτομπέλο σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 330 ml. μπύρα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό (αν θέλω προσθέτω και καυτερό)
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1,5 κ.γ. θρούμπι (ή θυμάρι)
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
  • 1 μεγάλη σελινόριζα κομμένη κυδωνάτη
  • 3 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Για το κοτόπουλο: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κοτόπουλο για λίγο, μέχρι να ροδίσει, και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω τα μανιτάρια. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ψηθούν και προσθέτω ξανά το κοτόπουλο. Ανακατεύω και σβήνω με τη μπύρα. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και βράζω για 7' περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στο τέλος πρέπει να έχει προκύψει μια πηχτή και δεμένη σάλτσα. Αν παρ' ελπίδα το φαγητό παραστεγνώσει προσθέτετε λίγο νερό.
  2. Για τον πουρέ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Τοποθετώ τη σελινόριζα σε λαδόκολλα και ψήνω για 20'-25' περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά. Την πολτοποιώ στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να προκύψει ένα βελούδινο αποτέλεσμα. 
  3. Σερβίρω το κοτόπουλο μαζί με τον πουρέ και συνοδεύω με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου