Τα μανιτάρια μου αρέσουν ιδιαίτερα και τα χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές μου, καθώς προσθέτουν ξεχωριστή γεύση και υφή σε κάθε φαγητό. Σήμερα όμως τους έδωσα πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιάτο, καθώς τα συνδύασα με παραδοσιακό ξινό τραχανά από αλεύρι, φτιάχνοντας ένα τραχανότο μούρλια! Ο τραχανάς, φυσικά, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο παραγνωρισμένα προϊόντα της Ελληνικής παράδοσης και το τραχανότο μπορεί άνετα να συναγωνιστεί το Ιταλικό ριζότο, κερδίζοντας, κατά τη γνώμη μου, στα σημεία! Όπως και να 'χει, φτιάξτε αυτό το φαγητό με ό,τι μανιτάρια σας αρέσουν (αν έχετε και αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους, ακόμα καλύτερα) και είμαι σίγουρος ότι θα το προτιμάτε συχνά!
Υλικά (4 μερίδες):
- 1,5 φλ. τραχανάς ξινός από αλεύρι
- 500 gr. μανιτάρια διάφορα χοντροκομμένα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ. μπράντι
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.σ. εστραγκόν
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Τριμμένο τυρί (προαιρετικά στο σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα μανιτάρια, σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν κι αυτά και σβήνω με το μπράντι. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτω την πάπρικα και το εστραγκόν και νερό να σκεπάζει τα υλικά, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15'. Έπειτα προσθέτω τον τραχανά και βράζω μέχρι να γίνει, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτω λίγο-λίγο ζεστό νερό, όπως σε ένα ριζότο. Ανάλογα με τον τραχανά θα χρειαστεί γύρω στα 7'-15'. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σαν χυλωμένο ριζότο. Σερβίρω το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας, αν θέλω λίγο τριμμένο τυρί.
και με το τραχανότο με θαλασσινά είναι πολύ νόστιμο αλλά έχει πολλές θερμίδες
ΑπάντησηΔιαγραφή