Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

Η ταπεινή φασολάδα είναι κατά πολλούς το εθνικό μας φαγητό. Σε παλαιότερες εποχές δεν έλειπε από το εβδομαδιαίο τραπέζι της οικογένειας. Σήμερα έχει κάπως παραμεληθεί... αδίκως φυσικά, γιατί είναι και υγιεινή και νόστιμη και πολύ εύκολη στην παρασκευή. Παραλλαγές υπάρχουν πάμπολλες, είτε λευκές με λεμόνι είτε κόκκινες με ντομάτα, καυτερές ή μη κλπ. Εγώ σήμερα, φτιάχνω μια βασική λευκή συνταγή με λεμόνι, όπως τη φτιάχνουμε στην οικογένειά μας παραδοσιακά. Πιο εύκολη δε γίνεται!

Υλικά:
  • 250 γρ. φασόλια λευκά μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμός 1,5 λεμονιού
  • 2 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Τοποθετώ τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο ελαιόλαδο και βράζω σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου (φυσικά ο χρόνος αυτός εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών και το πόσο βραστερά είναι - ρυθμίζω ανάλογα).
  2. Προσθέτω τα λαχανικά και βράζω άλλα 30'. (Αναλόγως την ποιότητα των φασολιών μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασίματος. Ρυθμίζω ανάλογα).
  3. Διαλύω το αλεύρι στο χυμό λεμονιού και σε λίγο απ' το ζωμό της σούπας, το προσθέτω στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνω και αφήνω 3'-4' λεπτά να βράσει για να δέσει. (Αν δε θέλω να δέσω το φαγητό με αλεύρι, απλώς προσθέτω το λεμόνι σκέτο).
  4. Σερβίρω προσθέτοντας ωμό ελαιόλαδο στο πιάτο (αν είναι η κατάλληλη εποχή, χρησιμοποιώ αγουρέλαιο!)
  • Σε περίπτωση που τα φασόλια σας προκαλούν ενοχλήσεις, μόλις βράσουν για κανένα δεκάλεπτο, χύστε το νερό και ξαναβράστε τα σε φρέσκο (θα χάσετε όμως πολύτιμα θρεπτικά συστατικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου