Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ















Τι καλύτερο για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα από ένα πιάτο ζεστή φασολάδα; Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν το εθνικό μας φαγητό! Έχει ταΐσει γενιές και γενιές όταν το κρέας ήταν ακριβό και δυσεύρετο, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικά υγιεινό πιάτο για τον οργανισμό. Επομένως πληροί τις προϋποθέσεις για να τη συμπεριλάβουμε στις συνταγές μας. Εμείς βέβαια την αγαπάμε τη φασολάδα και απόδειξη είναι και η φασολάδα με λεμόνι που έχουμε ήδη παρουσιάσει παλιότερα. Και σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή έχουμε προσθέσει λίγο κουρκουμά για έξτρα χρώμα, γεύση, αλλά και πολλά ευεργετικά στοιχεία για τη διατροφή μας! Κατά τα άλλα, έχουμε κρατήσει τα υλικά στα 4-5 απλά που πάντα συνέθεταν την παραδοσιακή γεύση που όλοι ξέρουμε καλά. Μην παραλείψετε να τη συνοδεύσετε με ελιές και για τους πιο μερακλήδες με κάποιο αλίπαστο ψάρι!

Υλικά:
  • 250 γρ. φασόλια λευκά μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετώ όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο ελαιόλαδο και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια στο βαθμό που τα θέλω. (Αναλόγως την ποιότητα των φασολιών μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασίματος. Ρυθμίζετε ανάλογα). Αλατίζω προς το τέλος του μαγειρέματος, όπως πρέπει με τα όσπρια για να βράσουν πιο εύκολα.
  • Αν θέλω τη σούπα πιο χυλωμένη μπορώ να πολτοποιήσω μια κουτάλα φασόλια με λίγο από το ζωμό και να τα προσθέσω στη σούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου