Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ















Τι καλύτερο για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα από ένα πιάτο ζεστή φασολάδα; Δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαλούν το εθνικό μας φαγητό! Έχει ταΐσει γενιές και γενιές, όταν το κρέας ήταν ακριβό και δυσεύρετο, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικά υγιεινό πιάτο για τον οργανισμό. Επομένως πληροί τις προϋποθέσεις για να τη συμπεριλάβω στις συνταγές μου. Εγώ βέβαια την αγαπώ τη φασολάδα και απόδειξη είναι και η φασολάδα με λεμόνι που έχω ήδη φτιάξει παλιότερα. Και σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή έχω προσθέσει λίγο κουρκουμά για έξτρα χρώμα, αλλά και πολλά ευεργετικά στοιχεία για τη διατροφή μας! Κατά τα άλλα, έχω κρατήσει τα υλικά στα 4-5 απλά που πάντα συνέθεταν την παραδοσιακή γεύση που όλοι ξέρουμε καλά. Μην παραλείψετε να τη συνοδεύσετε με ελιές και για τους πιο μερακλήδες με κάποιο αλίπαστο ψάρι!

Υλικά:
  • 250 γρ. φασόλια λευκά μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετώ τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα αφήνω να πάρουν βράση. Ξαφρίζω προσεκτικά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια στο βαθμό που τα θέλω. (Αναλόγως την ποιότητα των φασολιών μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασίματος. Ρυθμίζω ανάλογα). Αλατίζω προς το τέλος του μαγειρέματος, όπως πρέπει με τα όσπρια, για να βράσουν πιο εύκολα.
  • Αν θέλω τη σούπα πιο χυλωμένη μπορώ να πολτοποιήσω μια κουτάλα φασόλια με λίγο από το ζωμό και να τα προσθέσω στη σούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου