Η ελληνική κουζίνα είναι ομολογουμένως μία από τις καλύτερες του κόσμου (αν όχι η καλύτερη). Η αφθονία και η φρεσκάδα των υλικών επιτρέπουν τη δημιουργία πιάτων υγιεινών και πεντανόστιμων, χωρίς την ανάγκη να προστεθούν πολλά μπαχαρικά, λιπαρά κλπ. Σήμερα παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή για φρικασέ με ψάρι από τη Μεσσηνία, όπως ακριβώς την έφτιαχναν από τα παλιά χρόνια στα σπίτια με ελάχιστα υλικά. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Υλικά:
- 1 kg. μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος σε μερίδες
- 800 gr. ανάμικτα αρωματικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, μάραθος κλπ.)
- 2 πράσα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
- Χυμός από 1,5 λεμόνι
- 2 αβγά
- Αλάτι
- Πιπέρι άσπρο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αλευρώνω ελαφρά και τηγανίζω το μπακαλιάρο (2'-5' από κάθε πλευρά ανάλογα με το πάχος του κομματιού). Τον τοποθετώ σε πιάτο με αντικολλητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω τα κρεμμύδια και το πράσο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τα χόρτα και τα σωτάρω και αυτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω νερό ίσα να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνω (με προσοχή, γιατί αργότερα θα μπει και ο μπακαλιάρος που είναι ήδη αλμυρός) και βράζω για 15'.
- Προσθέτω επάνω στα χόρτα τα ψάρια και βράζω για 5' ακόμα.
- Χτυπάω τα ασπράδια των αβγών μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτω τους κρόκους και χτυπάω για λίγο ακόμα. Προσθέτω το λεμόνι και λίγο λίγο το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν τα αβγά. Ενσωματώνω στην κατσαρόλα και σερβίρω.
- Η συνταγή αυτή πολλές φορές γίνεται με σπανάκι και άλλες φορές με άγρια χόρτα του βουνού. Κάντε όποιον συνδυασμό σας αρέσει!
- Δε συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε συνταγές που απαιτούν τηγάνι, για λόγους υγιεινής διατροφής (που είναι και ένας από τους στόχους του blog μας), αλλά ορισμένες εξαιρέσεις κάνουμε πάντα, ιδίως όταν πρόκειται για παραδοσιακές σπιτικές συνταγές που αξίζει να διατηρηθούν! Πάντως όπου μπορούμε κάνουμε τη μικρή μας παρέμβαση. Στη συγκεκριμένη συνταγή οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν τα ψάρια κατευθείαν από το τηγάνι στην κατσαρόλα, ώστε να πάρουν τα χόρτα τη γεύση του τηγανόλαδου. Εμείς επιλέξαμε να το στραγγίξουμε. Το γευστικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε απόλυτα!
Me apasxolei to ksalmyrmisma toy mpakaliaroy. Poios einai o sostos tropos?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ απλό! Ξεπλένεις τα κομμάτια να φύγει καλά το αλάτι και μετά τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για 24 ώρες. Το νερό αυτό το αλλάζεις κάθε 4 ώρες περίπου. Με αυτόν τον τρόπο ο μπακαλιάρος θα έχει τελικά τόση αλμύρα, όση πρέπει για να μπει στη συνταγή. Προσέχουμε φυσικά πόσο αλάτι θα ρίξουμε στο φαγητό, γιατί το αλάτι του μπακαλιάρου περνάει και μέσα στο φαγητό όταν βράζει μαζί!
Διαγραφή