Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΑΛ ΛΙΜΟΝΕ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ













Οι μακαρονάδες, για τους Ιταλούς, είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο! Έχουν αυτό που λέμε «κόλλημα» με την αυθεντικότητα και τον τρόπο εκτέλεσης κάθε συνταγής τους. Δε γίνεται καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος! Δε γίνεται cacio e pepe με βούτυρο (όπως είδα πολύ πρόσφατα να φτιάχνει ένας διάσημος Έλληνας σεφ σε κάποιο περιοδικό!). Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ιεροσυλία! Η δική μου άποψη είναι πως αν θέλει κάποιος να φτιάξει μια αυθεντική συνταγή, πρέπει να τη φτιάξει έτσι όπως ακριβώς προβλέπεται, κυρίως ακολουθώντας την τεχνική! Αλλιώς ας φτιάξει ό,τι θέλει, αλλά να μην την ονομάσει με το όνομά της. Ας τη βαφτίσει όπως του αρέσει! Σήμερα εγώ, ως λάτρης της μακαρονάδας, φτιάχνω μία παραδοσιακή Ιταλική συνταγή, προσθέτοντας δύο-τρία έξτρα υλικά, αλλά διατηρώντας απαράλλαχτο τον τρόπο μαγειρέματος και τη φιλοσοφία της συνταγής. Λινγκουίνι αλ λιμόνε, λοιπόν, με γαρίδες, φτιαγμένη με τον παραδοσιακό Ιταλικό τρόπο. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή η οποία βασίζει την απίθανη γεύση της (πού αλλού;) στο λεμόνι, από το οποίο χρησιμοποιούμε και το χυμό και τη φλούδα του (ουσιαστικά το ξύσμα, αλλά εγώ θα σας δείξω ένα λίγο διαφορετικό τρόπο αξιοποίησής του). Εγώ απλώς πρόσθεσα γαρίδες και δεν έριξα παρμεζάνα, πράγμα που όμως εσείς μπορείτε να κάνετε, εφόσον το προτιμάτε! Φτιάξτε τη, και πείτε μου τη γνώμη σας!

Υλικά (για 2 μερίδες):
  • 150 gr. λινγκουίνι (ή κάποιο άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
  • 150 gr. γαρίδες με τα κεφάλια
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • Χυμός και φλούδα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 χούφτα δυόσμος
  • Αλάτι
  • Ροζ πιπέρι (αν έχετε, αλλιώς μαύρο)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ξεφλουδίζω τις γαρίδες, αλλά κρατάω τα κεφάλια τους.
  2. Ξεφλουδίζω το λεμόνι προσεκτικά, ώστε να πάρω μόνο το κίτρινο μέρος από τη φλούδα του. Το κόβω ζουλιέν, δηλαδή σε λεπτά σπιρτόξυλα. Αν η διαδικασία αυτή σας φαίνεται δύσκολη (που πιστέψτε με, δεν είναι) μπορείτε απλώς να πάρετε το ξύσμα του.
  3. Βράζω τα λινγκουίνι σε αλατισμένο νερό, για 2' λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία τους.
  4. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε φαρδύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα σώματα από τις γαρίδες για 2' περίπου, μέχρι απλώς να αλλάξουν χρώμα και από τις δύο μεριές και σβήνω με το μισό κρασί. Μόλις εξατμιστεί, τα κατεβάζω από τη φωτιά και τα βάζω στην άκρη.
  5. Επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κεφάλια από τις γαρίδες που έχω κρατήσει, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνω με το υπόλοιπο κρασί, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ και αρχίσει να γλασάρει, προσθέτω 1 φλ. από το νερό στο οποίο ήδη βράζουν τα λινγκουίνι. Προσθέτω τη φλούδα του λεμονιού και τη ζάχαρη και αφήνω να βράσει περίπου 5'.
  6. Μόλις γίνουν τα λινγκουίνι (2' λιγότερο, όπως είπαμε), αφαιρώ τα κεφάλια από τις γαρίδες από το τηγάνι και μεταφέρω τα λινγκουίνι απευθείας μέσα σε αυτό. Προσθέτω το χυμό του λεμονιού και το δυόσμο, και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να απορροφήσουν σχεδόν όλο το ζουμί.
  7. Αποσύρω από τη φωτιά, ενσωματώνω τα σώματα από τις γαρίδες, προσθέτω το πιπέρι και σερβίρω αμέσως.
  • Επιπλέον αλάτι δε βάζω στο φαγητό. Το νερό από τα μακαρόνια περιέχει αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου