Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Αφελής ερώτηση φυσικά... Ειδικά τα καλαμαράκια και ειδικότερα όταν είναι ολόφρεσκα! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρευτούν, αν και η πρώτη σκέψη όλων πάει στο τηγάνι! Η δική μου όμως όχι! Σήμερα τα μαγείρεψα στην κατσαρόλα με πατάτες γιαχνί και είχα ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα (αφού βούτηξα και ζεστό ψωμί στη νόστιμη σάλτσα)! Επίσης είναι ένα πιάτο που «σηκώνει» πολλούς πειραματισμούς όσον αφορά τα υλικά και τις μυρωδιές και ταυτόχρονα είναι ευκολότατο στην παρασκευή! Εγώ σας δίνω την ιδέα κι εσείς δημιουργήστε! Καλή μας όρεξη!
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 750 gr. καλαμαράκια σε μέτριες ροδέλες
- 750 gr. πατάτες σε κομμάτια ίσου μεγέθους με τα καλαμαράκια
- 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
- 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 350 gr. ντομάτα τριμμένη
- 2 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 γαρίφαλα
- 1 κ.σ. μαραθόσπορος
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
- 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μαραθόσπορο και το πιπέρι. Μόλις μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια προσθέτω τη δάφνη, τα σκόρδα και τον κουρκουμά. Τα ανακατεύω κι αυτά να αναμιχθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά και να αρωματίσουν και προσθέτω τα καλαμάρια. Σοτάρω για λίγο μέχρι να ασπρίσουν και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσει για 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω νερό ίσα να τα σκεπάζει, αλατίζω, ρίχνω λίγη ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' περίπου, ανακινώντας πού και πού την κατσαρόλα. Δε χρησιμοποιώ κουτάλα για να μη λιώσουν οι πατάτες! Σερβίρω χλιαρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου