Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΨΑΡΙ ΜΠΛΑΝΚΕΤ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Όλοι μας λίγο-πολύ φτιάχνουμε κάποιου είδους φρικασέ στο σπίτι μας, με κρέας και χόρτα ή καμιά φορά, αν θέλουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί, με ψάρια, όσπρια ή με μανιτάρια. Το φρικασέ, για να είμαστε ακριβείς, προϋποθέτει σοτάρισμα του κρέατος για να πάρει χρώμα και μαγείρεμα σε υγρό και τέλος δέσιμο της σάλτσας (είτε με αλεύρι είτε με αυγά κλπ.). Μια παραλλαγή, είναι το λεγόμενο μπλανκέτ, στο οποίο το κρέας δεν σοτάρεται, ακριβώς για να μην πάρει χρώμα το φαγητό. Άλλωστε ο όρος «μπλανκέτ», προέρχεται από τη γαλλική λέξη για το «άσπρο». Εγώ πήρα, λοιπόν, τη λογική του μπλανκέτ και της άλλαξα λίγο τα φώτα! Έφτιαξα μπλανκέτ με φέτες σφυρίδας, μαγειρεμένες με γάλα καρύδας και 2-3 υλικά που χρησιμοποιούν στην ΝΑ Ασία, μαζί με σέλινο. Η γεύση του φαγητού αυτού είναι πραγματικά αξεπέραστη! Καλό θα ήταν, τα ασιατικά υλικά να τα ψάξετε σε κάποιο κατάστημα που πουλάει τέτοια είδη τροφίμων, αλλά ακόμα και αν δεν τα βρείτε, μπορεί το φαγητό σας να γίνει εξίσου νόστιμο μόνο με το γάλα καρύδας, το οποίο μπορείτε εύκολα να το βρείτε στα supermarket. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Υλικά:
  • 800 gr. φέτες σφυρίδας (ή όποιο αντίστοιχο ψάρι σας αρέσει)
  • 800 gr. σέλινο χοντροκομμένο (τα κοτσάνια τα κρατάω χωριστά αφού τα ψιλοκόψω)
  • 1 μέτρια σελινόριζα σε μέτριους κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι (ψιλοκομμένη - προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 200 ml. γάλα καρύδας
  • 1 lemongrass κομμένο σε μικρότερα κομμάτια*
  • 3-4 φύλλα kaffir lime*
  • 1 χούφτα άνηθος
  • Χυμός από 2 λάιμ (ή 1 λεμόνι)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο, αν δε βρείτε σησαμέλαιο)

Εκτέλεση:
  1. Βράζω το σέλινο για 10' (όχι τα κοτσάνια) και το στραγγίζω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω τα κοτσάνια του σέλινου, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), το τζίντζερ, την πιπεριά τσίλι και τη σελινόριζα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά. Σβήνω με το κρασί. Αφήνω 2' να βράσει για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το γάλα καρύδας, το lemongrass και τα φύλλα kaffir lime. Προσθέτω ακόμη περίπου 1 ποτήρι νερό και αφήνω να πάρει βράση. Έπειτα προσθέτω τις φέτες της σφυρίδας, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 15' περίπου (αναλόγως το μέγεθος που έχουν οι φέτες του ψαριού). Μόλις γίνουν, τις αφαιρώ προσεκτικά για να μην πέσουν τυχόν κόκαλα στο φαγητό και προσθέτω τα βρασμένα σέλινα. Βράζω ακόμα για 5'-10', μέχρι να μαλακώσει το σέλινο στο σημείο που θέλω (καλό είναι να κρατάει λίγο). Τέλος, προσθέτω τον άνηθο και το χυμό λάιμ, ανακατεύω και αφήνω το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά. Σερβίρω ψάρι μαζί με τα σέλινα και το ζουμί τους, και φυσικά μπόλικο ψωμί!
*Αυτά τα προϊόντα θα τα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη ασιατικής διατροφής. Εγώ το lemongrass και τα φύλλα kaffir lime τα αγοράζω κατεψυγμένα και τα χρησιμοποιώ συχνά σε σούπες. Lemongrass μπορείτε να βρείτε και αποξηραμένο σε καταστήματα μπαχαρικών. Αν δε μπορέσετε να βρείτε φύλλα kaffir, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύσμα από λάιμ,  το οποίο θα προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος ή/και στα πιάτα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου