Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΟΥΡΕΣ ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑΣ














Σήμερα ήμουν τυχερός! Βρήκα στην αγορά ουρές πεσκανδρίτσας! Η πεσκανδρίτσα, για όποιον δε γνωρίζει, είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι με σχετικά σφιχτή σάρκα, εξαιρετικά νόστιμο, το οποίο προσφέρεται ειδικά για σούπα, καθώς έχει μεγάλο κεφάλι το οποίο δίνει ωραίο ζωμό. Όμως στην αγορά πωλούνται και φιλεταρισμένες ουρές πεσκανδρίτσας μικρού μεγέθους (σαν μικρές κουτσομούρες) οι οποίες γίνονται συνήθως τηγανιτές. Εγώ όμως είχα μια καλύτερη ιδέα! Τις μαγείρεψα με τραχανά και το αποτέλεσμα ήταν απλά εξαιρετικό! Μη φοβηθείτε πως τα ψάρια θα σας διαλυθούν και θα αναγκαστείτε να ψαρεύετε κόκαλα από το φαγητό σας. Η πεσκανδρίτσα έχει μόνο ένα κεντρικό χοντρό κόκαλο και η σάρκα της ακριβώς επειδή είναι σφιχτή, δεν πρόκειται να διαλυθεί! Λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς να το φτιάξετε, ακολουθούν προφανώς παρακάτω! Καλά μαγειρέματα!

Υλικά:

  • 500 gr. ουρές πεσκανδρίτσας
  • 1 φλ. ξινός τραχανάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ψιλά καρέ
  • 1 πιπεριά κέρατο σε ψιλά καρέ
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • Χυμός 1/4 λεμονιού
  • 5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια και να γυαλίσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτω τις πεσκανδρίτσες και σοτάρω μέχρι να ασπρίσουν και από τις δύο πλευρές. Σβήνω με το κρασί και βράζω για 2'. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τα ψάρια, αλατοπιπερώνω (με προσοχή, γιατί ο τραχανάς περιέχει αλάτι) και βράζω με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5' ή μέχρι να γίνουν οι πεσκανδρίτσες (δε θα χρειαστούν παραπάνω από 7' για τις μεγαλύτερες). Έπειτα τις «ψαρεύω» από το τηγάνι και τις φυλάω χωριστά. Προσθέτω τον τραχανά και σε μέτρια φωτιά ανακατεύω συνεχώς, προσθέτοντας ζεστό νερό σταδιακά, όποτε ο τραχανάς απορροφά τα υγρά του, ακριβώς όπως θα έφτιαχνα ένα ριζότο. Όταν ο τραχανάς βράσει και χυλώσει, προσθέτω τον άνηθο και τα ντοματίνια και ανακατεύω να ενσωματωθούν. Σερβίρω κατευθείαν μαζί με τα ψάρια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου