Σας αρέσει ο μουσακάς; «Και σε ποιον δεν αρέσει;», θα μου πείτε. Είναι γεγονός πως για τον μουσακά είμαστε διάσημοι οι Έλληνες, καθώς όλοι οι τουρίστες αυτό ζητάνε να φάνε όποτε βγαίνουν σε κάποια Ελληνική ταβέρνα, λες και δεν υπάρχει άλλο Ελληνικό φαγητό να δοκιμάσουν... Εν πάση περιπτώσει, μουσακά έχω φτιάξει, επομένως σήμερα είπα να κάνω κάτι λίγο διαφορετικό. Μουσακά Φιλιππινέζικο! Και για να εξηγηθώ... Όχι, δεν τρώνε μουσακά στις Φιλιππίνες! Απλώς εγώ τον έφτιαξα με υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στην κουζίνα των Φιλιππίνων και το αποτέλεσμα ήταν απλά συγκλονιστικό! Πραγματικά μόνο αν δοκιμάσει κάποιος θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται... Ας μη σας κρατάω με την απορία! Θα σας πω αμέσως πώς γίνεται, αλλά από εσάς θέλω να κάνετε μια βόλτα σε ένα ασιατικό κατάστημα να αγοράσετε τα υλικά, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτά κάνουν τη διαφορά! Αλλιώς μπορούμε κάλλιστα να φτιάξουμε τον κανονικό μουσακά που ξέρουμε όλοι!
Υλικά:
Για τον κιμά:
- 500 gr. χοιρινός κιμάς
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 3 κ.σ. ρυζόξιδο
- 1/2 κ.σ. oyster sauce
- 1/2 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
- 2 φύλλα
- Σησαμέλαιο
- 4 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες ~1 cm. πάχος
- 4 μέτριες πατάτες σε ροδέλες ~1 cm. πάχος
- 1 μεγάλο γλυκό κολοκύθι σε ροδέλες ~1 cm. πάχος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ζάχαρη
- Αραβοσιτέλαιο (ή κάποιο άλλο σπορέλαιο)
- 1 lt. ρόφημα καρύδας χωρίς ζάχαρη (*)
- 10 κ.σ. αλεύρι
- 1 μέτριο lemongrass κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 4 φύλλα kaffir lime
- 1 κομμάτι φρέσκια ή κατεψυγμένη ρίζα γκαλάνγκαλ
- Αλάτι
- Πιπέρι λευκό
- Μοσχοκάρυδο
- Σησαμέλαιο
- Τριμμένη καρύδα
- Καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση:
- Κιμάς: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά και προσθέτω τον κιμά. Ανακατεύω μέχρι να «σπάσει» καλά και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς και νερό. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' ή μέχρι να πιει τα υγρά του.
- Λαχανικά: Απλώνω τα λαχανικά σε λαδόκολλα, τα περιχύνω με λίγο αραβοσιτέλαιο, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω επιπλέον τις μελιτζάνες με λίγη ζάχαρη. Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το ρόφημα καρύδας, το lemongrass, τα φύλλα kaffir lime και το γκαλάνγκαλ. Αλατίζω και τα αφήνω να πάρουν όλα μαζί μια βράση για 1'-2'. Κατεβάζω από τη φωτιά και σουρώνω το ρόφημα από τα στερεά υλικά. Σε άλλη κατσαρόλα με λίγο σησαμέλαιο, προσθέτω το αλεύρι και το καβουρδίζω με σύρμα για λίγο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτω το ρόφημα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τότε προσθέτω το μοσχοκάρυδο (όσο θέλω, αλλά όχι πάρα πολύ γιατί θα πικρίσει) και ανακατεύω μέχρι να πήξει.
- Σε ένα ταψί για το φούρνο βάζω εναλλάξ σε στρώσεις, λαχανικά-κιμά-λαχανικά-μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με λίγη τριμμένη καρύδα και καπνιστή πάπρικα και ψήνω στο φούρνο στο γκριλ με αέρα (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) στους 180°C για περίπου 25' ώρα. Σερβίρω αφού κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου